Gällivare har sämst vård för hjärtsjuka

Gällivare sjukhus har sämst hjärtsjukvård i landet tätt följt av sjukhuset i Kalix.
Det framgår av kvalitetsregistret Swedehearts senaste rapport.

DÅLIGTt. Kvaliteten på hjärtsjukvården i länet får inga toppbetyg, men i Gällivare har man dock den högsta överlevnaden inom 30 dagar trots den låga poängen. Länets invånare löper också genetiskt större risk att drabbas av hjärtsjukdom. Dessutom väntar många onödigt länge med att söka vård för sina besvär.

DÅLIGTt. Kvaliteten på hjärtsjukvården i länet får inga toppbetyg, men i Gällivare har man dock den högsta överlevnaden inom 30 dagar trots den låga poängen. Länets invånare löper också genetiskt större risk att drabbas av hjärtsjukdom. Dessutom väntar många onödigt länge med att söka vård för sina besvär.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix

Luleå2012-09-12 06:00

Hjärtsjukvården i Norrbotten får inte höga poäng i Swedehearts register. Det gäller inte minst sjukhuset i Gällivare som får en poäng av elva möjliga och det placerar sjukhuset på sista plats av de 69 sjukhus som ingår i registret.

Kalix sjukhus hamnar på näst sista plats med 1,5 poäng medan sjukhuset i Kiruna hamnar på fjärde sämsta plats med två poäng.

Sunderby sjukhus och Piteå älvdals sjukhus klarar sig bättre men inte mycket mer. De båda sjukhusen får 3,5 poäng var vilket ger dem en delad 53:e plats av de 69 sjukhus som ingår i registret.

Högst poäng får sjukhuset i Katrineholm med 8,5 poäng. Det är långt ifrån den enda poäng som Gällivare sjukhus får.

- Jag är tveksam till det resultat som Swedeheart redovisar eftersom vi åkt jojo i tabellen under de senaste åren. Det beror på att vi har få fall.

Orättvis kritik
Det säger läkaren Mårten Isaksson på medicinavdelningen vid Gällivare sjukhus.

Han säger att det finns ett enkelt bevis för att statistiken inte är rättvis. Det handlar om det faktum att Gällivare sjukhus redovisar högst överlevnad inom 30 dagar för dem som drabbats av hjärtinfarkt.

Samtidigt talar han om registret och att den pekar på olika brister i vården av hjärtpatienter i Gällivare. Enligt Isaksson handlar det främst om att sjukhuset måste bli bättre på att ge patienter olika mediciner när de skickas hem.

Vad säger då Ulf Bergman, länschef för hjärtsjukvården, om att länets hjärtsjukvård inte får så bra betyg?

Större risker i länet
- Vi fick dygnetruntbehandling med PCI (ballongvidgning) på Sunderby sjukhus i slutet av 2011. Jag är övertygad om att det kommer att påverka resultatet för det här året och framåt.

Lena Juntti Larsson är läkare och chef för hjärtavdelningen på Sunderby sjukhus, Hon talar om flera faktorer som bidrar till att länets sjukhus hamnar en bit ned på rankningen. Där ingår att länets invånare har en medfödd ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Till det kommer att norrbottningar har en benägenhet att vänta med att ta kontakt med vården trots att de är sjuka.

- Situationen blir inte bättre om man äter skogshuggarkost, säger Lena Juntti Larsson.

Swedehearts kvalitetsregister bedömer hjärtsjukvård ur många olika aspekter. Där ingår bland annat hur lång tid det tar innan en patient får vård. Registret tar också hänsyn till medicinering av dem som insjuknat och olika förebyggande åtgärder.

Bakom registret står bland annat hjärtläkarföreningen, Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!