Gäddviksbrännvin i gammal räkenskapsbok

På onsdagen fick Luleå kommuns stadsarkiv ta emot en riktig raritet. Det handlar om en räkenskapsbok från åren 1799 till 1834.

AKTSAM MED BOK. Den igensnörda räkenskapsboken öppnas försiktigt av Olle Malmsten, 92, Luleå. Han visade sedan prov på det digra innehållet innan han överlämnade boken som gåva till Luleå kommuns Stadsarkiv.

AKTSAM MED BOK. Den igensnörda räkenskapsboken öppnas försiktigt av Olle Malmsten, 92, Luleå. Han visade sedan prov på det digra innehållet innan han överlämnade boken som gåva till Luleå kommuns Stadsarkiv.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-11-04 06:00
Vid en smärre ceremoni överlämnades boken av hembygdsforskaren Olle Malmsten, snart 93, till Thomas Åkerlund vid Stadsarkivet i bottenplanet i Luleås stadshus.- Har du läst hela boken, undrade Thomas Åkerlund. - Ja, många gånger. Jag har ju haft den i 20 år. Boken fick jag ärva av Julius Sundström, replikerade Olle Malmsten snabbt.Den prydligt upprättade räkenskapsboken innehades för drygt 200 år sedan av kronobefallningsman Carl Jacob Boström och hans son, vice häradshövding Lars Olof i Gammelstad, som på den tiden var knutpunkten i nuvarande Luleå kommun.Första idrottsplatsen ?
I räkenskapsboken finns faderns och sonens transaktioner i början av 1800-talet. Boken har även en koppling till ryssar som på den tiden ockuperat länet. Likaså finns en koppling till hembygdsföreningens och tidigare landsantikvarien och chefen för Norrbottens museum Kjell Lundholms bok I krigets spår 1809-2009 som handlar om finska kriget 1808-1809 och händelser vid kusten i Norrbotten. Det finns noteringar om många av dåtidens Luleåbor i räkenskapsboken. Allt från affärer med kronotorpare till "överklassen" noterades.Det som kan vara Luleås första idrottsplats omnämns även i räkenskapsboken. 1819 lät Lars Olov Boström uppföra en kägelbana. Den 26 mars köpte Lars Olof 60 fyra tums spikar och 50 tre tums. Notan slutade på 22 banco. Rätt häftigt på den tiden.Vill kopiera sidorna
Fredrik Nyström, Bälingeträsk, och Sam Selberg, Gammelstad, spikade banan. De höll på i två och en halv dagar. Jobbet arvoderades med 2,32 banco. Spikarna var alltså nästan tio gånger dyrare än jobbet! Stilen i boken är lite spretig och svårläst ibland. Men det viktigaste, siffrorna, är tydliga. Ordning och reda även för över 200 år sedan.- Boken har band av sämskskinn och är fortfarande välbehållen. Men när nu Stadsarkivet får överta den rekommenderar jag att alla sidorna kopieras så att allmänheten får tillgång till innehållet utan att boken förstörs, säger Olle Malmsten.- Naturligtvis. Originalet ska vi vara rädda om, kontrar Stadsarkivets Thomas Åkerlund.Löjrom och hjorton
Uppgifter om mycket av vad som åts och dracks finns även noterat i räkenskapsboken. - Liksom i dag åts det här bland annat löjrom och hjortron och produkterna såldes även till Sydsverige. Av strömming gjordes ofta böckling. Vidare kan vi läsa om brännvinsbruket. Det var populärt att krydda spriten så att den fick den rätta studsen. Till exempel Gäddviksbrännvin som kryddades med kanel, enligt ett recept i boken, berättar Olle Malmsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!