I slutet av september förra året meddelade civilminister Stefan Attefall att en regionbildning i Norrbotten inte kommer på fråga. Ej heller i Västernorrland och Västmanland. Beskedet väckte ilska hos företrädare för de tre landstingen.
Förespråkarna menar att det är en demokratifråga, då totatansvaret för regional utveckling flyttas från staten till folkvalda på regional nivå.
– Då får folk möjlighet att påverka åtminstone vart fjärde år då det är allmänna val. Men också mellan valen genom att gå in i partierna eller påverka politikerna, säger Kent Ögren.
Till en början var tanken att Norrbotten skulle bilda Region Norrland ihop med Västerbotten och Västernorrland. Det sprack efter många turer.
Plan B var att bilda Region Norrbotten. Befintligt geografiskt område men en flytt av ansvar och personal från länsstyrelsen till landstinget.
Miljontals kronor
Landstinget har räknat samman kostnaderna för att förbereda Region Norrland och senare Region Norrbotten. Drygt fyra miljoner kronor i sjön – såvida inte regeringen stöter på patrull när frågan tas i riksdagen i slutet av februari.
Hur bedömer du möjligheten att det ändå blir en regionbildning?
– På en skala ett–tio så skulle jag säga tre eller fyra. Det som känns riktigt illa är att om skulle det bli en vändning i frågan så är det för att SD väljer att lägga sig på den sidan. Det känns inte bra, säger Kent Ögren.
"Frågan begravd"
Mattias Karlsson (M), oppositionslandstingsråd, anser att frågan är utagerad.
– Regeringen har meddelat hur man ser på det, från mitt perspektiv är frågan begravd. Det känns bra för det finns inget i regionfrågan som skulle göra det bättre för norrbottningarna, säger han.
Han tror att kostnaderna för förberedelsearbetet i praktiken är högre.
– Vi heltidspolitiker har fått lägga ner oerhört mycket tid som inte är inräknad i det här bokslutet. Man ska lägga tiden och kraften på frågor som norrbottningarna vill att vi ska arbeta med, nämligen hälso- och sjukvården i länet, säger Karlsson.