Detaljplanen för Hertsöfältet medger att det skogsbevuxna området sydost om Hertsö ängar förvandlas till ett cirka 200 hektar stort industriområde. Det förutsätter dock att mark- och miljödomstolen i Umeå avslår den överklagan som kommit in från kolonilottsinnehavare på Hertsön. Målet handläggs fortfarande av domstolen.
Hittills har fyra olika industrisatsningar presenterats, satsningar som kan lokaliseras till Hertsöfältet.
Mest konkret är Talga Graphene som fått en markanvisning för ett tio hektar stort område, sydost om Gräsörenvägen. Talga planerar att bryta grafit i Nunasvaara utanför Vittangi, som ska anrikas på plats och sedan transporteras med lastbil till Luleå där vidareförädling ska ske. På Hertsöfältet planerar Talga att bygga en produktionsanläggning för anodmaterial för batterier.
Hybrit developments satsning på att producera fossilfritt stål med hjälp av vätgas istället för kol och koks kan delvis placeras på Hertsöfältet, om bolaget väljer att lokalisera demonstrationsanläggningen till Luleå, trots invändningarna från Försvarsmakten. Valet står i dagsläget mellan Luleå och Vitåfors. Hybrit väntas fatta beslut före årsskiftet.
I måndags offentliggjorde LKAB planer på att bygga en industripark för återvinning av gruvavfall och produktion av fosformineral och sällsynta jordartsmetaller. Luleå är en av tre tänkbara orter som utreds.
Slutligen anläggningen för återvinning av vanadin ur SSAB:s slagghögar, som Risab utreder.