Klockarängen ligger inrymd i samma fastighet som Råneå vårdcentral och var en gång ett äldreboende med tre avdelningar. Nu står en avdelning tom och oanvänd och en avdelning har byggts om till boende för ensamkommande flyktingbarn.
Den tredje avdelningen är i dag korttidsboende och avlastningshem inom äldreomsorgen men ska enligt beslut stängas senast nyår.
Men i stället för att sakta tömmas på äldre har allt fler fått plats på Klockarängen; i dag är 20 platser upptagna.
– Det är ju människor vi arbetar med och vi kan ju inte kasta ut folk på gatan, säger Ulla Rova, chef på Klockarängen.
De allra flesta åldringar som vistas på Klockarängen är inte bosatta i Råneå utan placeras där då det saknas plats på korttidsboendet Fyren. Äldreboendet Västberga i Råneå har fyra lediga platser men övriga ska till Luleå.
– Vi har fått öppna några platser igen på Klockarängen. Just nu är trycket hårt på våra korttidsboenden, säger Gabriella Sjöström, chef på enheten för Vård och omsorg.
Kommunen har tvingats öka på bemanningen med vikarier och genom att hålla kvar anställda som hade fått nya jobb på andra boenden.
Samtidigt som Klockarängen ska tömmas så pågår samma process på äldreboendet Lignellska i centrum. Där finns 22 platser som också ska stängas till årsskiftet.
– När vi ska slussa över alla dem till andra platser så blir det en tillfällig topp, säger Sjöström.
Klarar
– Vi får se hur det går, det är i alla fall målet, säger Ulla Rova.
Mycket talar för att Klockarängen nu helt övergår till flyktingsboende. Råneås äldre har dessutom en populär mötesplats i lokalerna som nu försvinner. Den ska dock ersätta av en lokal på ett annat av Råneås äldreboenden – antingen på Västberga eller på Forsbacka.