IOGT-NTO i Luleå hyr sedan många år tillbaka ut sina sex anrika möteslokaler på Köpmantorget för konferenser men också för nyktra festsammanhang.
Uthyrningsverksamheten betyder mycket för nykterhetsorganisationens ekonomi och går under namnet "Sunda möten".
Inte helt oväntat framgår av hyresvillkoren att all form av alkohol är förbjuden i lokalerna.
– Vi hyr ut till alla möjliga, från dop- och bröllopsfester till föreningsmöten och företagsfester. Allt har fungerat bra tidigare, med något enstaka undantag, berättar Annika Bergström, ledamot i styrelsen och uthyrningsansvarig.
Men på nyårsafton i fjol urartade ett privat arrangemang totalt.
En Luleåbo i 30-årsåldern hade hyrt Stora salen, med plats för 130 personer, och påtalade redan inför eventet att han hade för avsikt att servera alkohol också.
IOGT-NTO var tydliga med att detta inte skulle få ske men trots det bröt mannen mot organisationens strikta alkoholförbud.
Allting uppdagades när arrangören själv ringde upp Annika Bergström tidigt på nyårsdagen och meddelade att de ännu inte hade hunnit städa upp i lokalen, vilket fick henne att ana oråd.
Därför besökte hon själv lokalen på förmiddagen – och då blev det tydligt att spriten hade flödat under nyårsnatten.
– Vi hittade vodkaflaskor på borden och de hade menyer uppsatta på väggarna med försäljning av alkohol, vodka med cola, shots och öl, säger Annika Bergström.
Hon bilddokumenterade också alkoholförsäljningen, där kvarlämnade spritmenyer på väggen lockade med cocktails, shots och flera ölsorter. Dessutom togs bilder på tomma vodkaflaskor och ölburkar på diskbänkar och i papperskorgar.
Hur känns det här?
– Vi är jättebesvikna. Det känns som att vi inte vill hyra ut till någon nu. Våra lokaler ska vara helt alkoholfria, så det är som att de har spottat i ansiktet på oss, säger Annika Bergström.
Hon betonar hur viktigt alkoholförbudet är för IOGT-NTO och dess medlemmar.
– Alkohol finns ju överallt, i alla sammanhang, och då vill vi att det åtminstone ska finnas en plats där folk inte behöver känna den pressen och må dåligt. Därför är detta så respektlöst, inte bara mot nyktra alkoholister utan mot barnfamiljer och många andra också.
Under fylleslaget hade även skadegörelse skett i salen.
– Ett bord hade gått sönder och det var allmänt stökigt med snus på golvet.
Arrangörerna har ännu inte betalat hyran på 4 500 kronor och nu vill IOGT-NTO ersättas för det förstörda bordet och den ostädade lokalen.
Tidigare hade organisationen en straffavgift för arrangörer som bryter mot alkoholförbudet, motsvarande 2 000 kronor, och nu tänker föreningen höja den ytterligare.
– Vi har bestämt att avgiften ska ligga på 10 000 kronor i fortsättningen.
Utöver att ha struntat i IOGT-NTO:s villkor har arrangören av nyårsfesten sannolikt även brutit mot lagen genom att sälja sprit utan tillstånd från kommunen.
– Det här är ett brott mot alkohollagen. Därför har vi gjort en polisanmälan nu också, säger Annika Bergström.
Daniel Strandlund, miljöinspektör hos kommunen, bekräftar att arrangören hade kontakt med alkoholhandläggarna inför nyårsfirandet för att få veta hur man söker ett serveringstillstånd – men han inkom aldrig med en formell ansökan.
– Vi rekommenderade honom bland annat att dubbelkolla med IOGT-NTO, då vi starkt misstänkte att alkohol inte var tillåtet där. Grunden för att vi ska utfärda tillstånd är alltid att fastighetsägaren godkänner verksamheten. Om de säger nej, då gäller det.
Strandlund förklarar att kommunens tillstånd generellt alltid krävs vid försäljning av alkohol, så även i slutna sällskap.
– Det finns enstaka begränsande undantag, exempelvis vid bröllopsfester och liknande icke vinstdrivande sammanhang.
Att arrangören av nyårsfesten serverade och sålde alkohol är således inte förenligt med lagen.
– Det är olovlig alkoholhantering och försäljning, så min bedömning är absolut att det skulle behövas tillstånd från oss. Nu får polisen avgöra det.
Att spritfesten dessutom skedde i IOGT-NTO:s lokaler är mer en moralisk fråga, menar alkoholhandläggaren.
– Väldigt oschysst och respektlöst mot en organisation som jobbar för nykterhet, säger Daniel Strandlund.
IOGT-NTO:s polisanmälan utreds nu vidare av lokal förundersökningsledning i Luleå.
Rättspraxis rörande brott mot alkohollagen varierar från strafförelägganden och bötestraff till fängelse upp till två år.