”Futten” trimmar dina elkostnader

Medan kommuner och fastighetsägare sliter sitt hår för att komma till rätta med vårt växande sopberg forskas en lika enkel som genial lösning på problemet fram i ett tekniklaboratorium ute på Porsön.

Transmitter. Via en så kallad "futt" skickas signaler till din router som utgör länken mellan avfallskvarnen och elnätet.

Transmitter. Via en så kallad "futt" skickas signaler till din router som utgör länken mellan avfallskvarnen och elnätet.

Foto: Fred Greaves

Luleå2016-04-01 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Arbetet leds av den lettiska gästforskare Lirpa Ropos och nyheten väntas kunna tas i bruk redan under senhösten. Men för den som är otålig går det att anmäla sig för att delta i den landsomfattande försöksverksamhet som dras igång redan i mitten av april.

Luleå blir först ut och Luleå Renhållning i samarbete med Luleå Energi kommer att bistå projektet med handledning och support.

– Alla som har en router ska enkelt kunna installera en specialkonstruerad avfallskvarn under diskbänken, koppla upp sig mot ett nätverk och själv producera sin hushållsel av köksavfall, förklarar Ropos som är tillfälligt tillbaka på Ltu för att slutjustera de tekniska lösningarna inför den förstudie som allmänheten nu bjuds in till.

För att kunna delta behöver du bara se till att du ha en router till ditt lokala nätverk som inte är äldre än två år, detta för att tidigare modeller saknar den port som krävs för att kunna ta emot information från den ”futt” som spelar en nyckelroll i sammanhanget.

– Vi har ägnat nära på fyra år att ta fram denna lösning och är mycket nöjda med de testresultat vi fått i våra laborationer, säger Ropos och visar ”futten”, en typ av adapter som inte är större än en cigarettändare.

”Futten” monteras under diskbänken tillsammans med avfallskvarnen och skickar över signaler till din router som i sin tur kopplar upp utvunnen el direkt via din elcentral. För att proppskåp av äldre modell ska kunna användas behövs bara smärre justeringar som Luleå Energi kommer att hjälpa till med.

– Vi vet sedan tidigare att hushållsavfall kan återvinnas till energi men vi är vana vid att den hanteringen sköts av stora avfallsanläggningar. Tanken är här att var och en ska kunna sköta detta på hemmaplan, helt utan mellanhänder och transporter.

Som en extra bonus kan hushållen förutom att sänka sina elkostnader, dessutom kunna hamna på 50-i-topp – en lista där toppnoteringarna tävlar om ett helt års fri el. Varför man lagt in ett tävlingsmoment förklarar Lirpa Ropos så här:

– Vi vet av erfarenhet att det krävs en rejäl morot för att människor ska bryta gamla vanor. Att bara sänka sina elkostnader tror vi inte är tillräckligt som motivation, sådana försök har gjorts tidigare. Ligger det däremot en större summa i potten kan vi få igång en avgörande utveckling redan initialt.

Både privatpersoner och fastighetsägare kan delta under testperioden som kommer att pågå fram till och med oktober.

Så här går det till

Efter att du registrerat dig som testpilot på Luleåkommuns hemsida får du en kod som du behöver för att hämta ut din avfallskvarn och din ”futt” hos Luleå Renhållning eller Luleå Energi. Inom tre veckor anländer serviceteamet och hjälper dig med installationen.

Behöver du byta ut din nuvarande router kan projektet assistera dig även med detta.

Kvarnen är lätt att rengöra och tar alla typer av hushållsavfall. Det viktiga är bara att det som körs i kvarnen först delats i bitar som inte överstiger en tennisbolls storlek.

Sedan kan du, i realtid, följa din elförbrukning på kommunens hemsida med hjälp av din personliga kod.

Källa: Lirpa Ropos

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om