En student hämtade för mycket inspiration till en inlämningsuppgift från Netflix. En annan hade tejpat fast ett ark med frågor och svar i lagboken vid en tentamen. Andra valde att helt eller delvis plagiera redan inlämnade uppgifter. Och några tog hjälp av AI.
Totalt 33 studenter vid LTU stängdes av under 2024.
Tiden eller kunskapen kanske inte räcker till och frestelsen att använda sig av otillåtna hjälpmedel blir för stor. Om läraren eller tentamensvakten misstänker att allt inte har gått rätt till anmäls studenten till universitetets disciplinnämnd.
Före mötet har anmälan skickats ut till studenten som får möjlighet att uttala sig. De blir även tillfrågade om de vill delta vid mötet.
– Ungefär hälften väljer att vara med. För många studenter är det oerhört traumatiskt att bli anmäld. Oavsett om man är skyldig eller inte så är det en anspänning att träffa en disciplinnämnd, säger Pär Weihed, vid Luleå tekniska universitet.
Efter mötet tar nämnden en diskussion och fattar ett beslut som meddelas dagen efter. I disciplinnämnden, som har möte fem gånger per år, sitter en ordförande, en lärarrepresentant, två studentrepresentanter och en extern jurist.
Främst hanterar de ärenden som har att göra med händelser kring examination, fusk eller otillåten utrustning som en mobiltelefon eller smartklocka.
Av de dryga femtio ärenden som hanterats under året har samtliga handlat om fusk eller medhavda telefoner.
Vid plagiat eller annat fusk väntar avstängning, i regel mellan tre och sex veckor men en student kan bli avstängd upp till sex månader. En medhavd telefon slutar oftast med en varning.
– Det är ytterst sällan vi delar ut något som är längre än sex veckor, säger Pär Weihed.
Det finns ingen straffrabatt för återfallsförbrytare.
– Snarare tvärtom. Är det någon som återkommer för andra eller tredje gången så blir det nog längre än sex veckor.
Om en student blir avstängd har den under perioden inte rätt till vare sig undervisning eller handledning och inte heller rätt att delta i prov eller att lämna in uppgifter för rättning eller bedömning.
Dessutom får studenten inget studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) under tiden som de är avstängda. Studenten blir återbetalningsskyldig om studiemedlet betalats ut under perioden. Enligt CSN har 19 personer vid LTU fått indraget stöd under 2024. 2023 var siffran 23.
En varning eller avstängning syns inte i examensbevis eller andra dokument men protokoll från nämnden är allmän handling och kan begäras ut av vem som helst.
Fyra av dem som stängdes av under 2024 blev det på grund av de använt sig av AI för att skriva texter.
När ChatGPT blev tillgängligt för gemene man märkte universitet av en markant ökning av fusk men med tiden har även lärosätena blivit bättre på att upptäcka fusket.
– Vi har analysverktyg som ser om texten är ett plagiat. Med det verktyget kan man även kolla om texten är AI-genererad.
Men det finns inget hundraprocentigt sätt att avgöra om en text är skriven av AI eller inte. Bevisbördan ligger på lärosätet.
– Det är inte svartvitt. Vi måste vara väldigt säkra på att det är ett fusk som har inträffat. Grundprincipen är att om vi inte kan leda i bevis så ska vi inte heller fälla utan fria, säger Pär Weihed.
Enligt honom har lärarna god kännedom om hur studenterna brukar prestera.
– Dyker det upp en text på Nobelpristagare-nivå så kan man ju misstänka fusk.
I de flesta fallen handlar det om rena plagiat. Att studenten har kopierat en tidigare students material. Eller att det inte använts korrekt källhänvisning.
– Det är det mest fundamentala inom forskning. Gör man korrekt källhänvisning och sätter saker inom citationstecken kan man komma ganska långt.
Även fast de flesta vet att alla texter analyseras så fortsätter alltså några att fuska.
– Ja, så är det tyvärr. Jag vet inte om de chansar eller har ont om tid och får panik. Men det torde vara solklart för alla våra studenter att vi analyserar vid tentamina.
Under ett år är det flera tusen uppgifter som lämnas in och av dessa är det en endast en bråkdel som hamnar på disciplinnämndens bord.
– Det handlar om någon promille.
Sedan finns det givetvis ett mörkertal – alla fuskare upptäcks inte.
För universitetet handlar det om att mäta studenternas kunskap och att göra det på distans och med digitala hemmatentor är kanske inte längre gångbart.
Enligt Pär Weihed kan det handla om att återgå till papper och penna eller muntlig tentamen och mer kontinuerlig examination.
– Men det tar tid att skruva om en hel sektor.