Fullt upp på blodcentralen

Det är fullt upp på blodcentralen i Luleå. Trots att det är semestertider fortsätter blodgivarna att strömma in - kanske på grund av vädret.

MÅNGA GER. Nedgången i blodgivning som ofta kommer i semestertider har man inte sett den här sommaren, enligt Lilian Falk.

MÅNGA GER. Nedgången i blodgivning som ofta kommer i semestertider har man inte sett den här sommaren, enligt Lilian Falk.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2012-07-18 06:00

-  När det är dåligt väder kommer folk kanske hit i stället för att ligga på stranden,
säger Lilian Falk, kvalitetssamordnare på blodtappningsverksamheten i Luleå och Boden.

Blodcentralen tar emot 15 till 40 givare en vanlig dag, och i regel går det ner under sommaren när många är bortresta. I år har dock den nedgången inte skett, vilket är bra för länets blodbank. Blod är en färskvara och blir gammalt på sex veckor, så att stänga över sommaren är
inte ett alternativ.

-  Vi har en enormt hög omsättning på blodet, så det används oftast inom två till tre veckor. Och en stor blodåtgång kräver såklart att många lämnar, säger Lilian Falk.

Stanna utifall att
Ett besök på blodcentralen tar ungefär en halvtimme. Blodet, 4,5 deciliter per gång, tappas i en påse under ungefär tio minuter, och sedan får givaren stanna kvar en stund för lite fika och två trisslotter.

-  De flesta vana blodgivare känner inte av några negativa effekter, men vi vill att de stannar utifall att. Vi vill ju inte att de faller ihop på parkeringen, säger Lilian Falk.

Blodgivaren Jouko Hoikka, som är uppe i omkring 200 påsar blod hittills, märker aldrig några konsekvenser annat än att han känner sig lite avspänd.

-  Knepet är att inte titta på nålen. Jag gjorde det en gång, aldrig mer. Jag brukar säga att det är ingen nål - det är ett rör, säger han.

När man väl registrerats som blodgivare kan man sedan boka tider upp till fyra gånger per år för män och tre gånger per år för kvinnor, eller bara komma förbi för en drop in-donation. Om blodbanken börjar bli tom kan blodcentralen dessutom skicka ut ett nöd-sms till de med rätt blodgrupp.

Bra hälsokontroll
-  För mig är det en bra liten hälsokontroll. Jag tror jag började när jag var 18-19 år och sedan har jag bara fortsatt, säger Jouko Hoikka.

Det är dock inte bara vana givare som kommer till blodcentralen - de senaste två åren har man enligt Lilian Falk fått väldigt många nykomlingar också.

-  Vi har varit på bland annat Arcusmässan och LTU, och att folk får träffa oss och ställa frågor ger väldigt mycket, säger Lilian Falk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om