Full rulle i premiärköket

LULEÅ, KURIREN.

LULEÅ2007-01-13 06:00
I kväll är det dags för premiärkonsert med massor av musikaliska begåvningar på scenen och sedan länge slutsålda premiärkonserter. I köket i kulturhusets restaurang jobbar man för högtryck för att kunna bjuda på mat av lika hög klass som underhållningen under premiärhelgen.
Föregående helgs provtryck visade inte bara att den stora konsertlokalen klarade förväntningarna, nej även restaurangen i Kulturens hus utsattes för en rejäl test.
- Det gick bra under testkvällen och de problem som fanns har vi åtgärdat. Nu är vi redo för premiären, säger Anders Boström.

Delikatesser
Han erkänner utan omsvep att det pirrat lite i magen de senaste veckorna men säger också att nerverna börjat lugna sig.
De premiärgäster som bokat mat tillsammans med konsertbiljetterna kommer att bjudas på norrbottniska delikatesser. En elegant tallrik fylld med delikatesser väntar i en av pauserna. Eftersom det är så många som ska äta har man delat upp middagen i två sittningar med en timmes mellanrum.
- Då måste det gå undan. Vi ska städa undan efter det första gänget och sedan duka fram för nästa sittning, säger Robert Ros, kökschef.
Det är Ros som komponerat den Norrbottensdominerade tallriken som kvällens premiärgäster kommer att få smaka.

Bra gäng
För att klara helgen kommer fyra personer att finnas i köket och 16 ute i restaurangen.
- Det är ett bra gäng så det här kommer att gå fint, säger Ros.
Under den första tiden kommer Restaurang Luleå enbart att servera luncher men i mars utökas serveringen med en à la carte-meny.
- Vi kommer alltid att ha mat i samband med de arrangemang som äger rum i huset men restaurangen ska vara öppen sex, kanske sju, dagar i veckan, berättar Anders Broström.
Eftersom det finns en entré mot brandstationen kommer restaurangen och baren också att kunna hålla öppet när Kulturens hus i övrigt håller stängt.
Han berättar att bokningarna strömmar in och att många redan hört av sig och bokat bord de kommande nyårsaftnarna. Luleåborna vill förstås ha plats på första parkett och kunna följa nyårsfyrverkerierna i Norra hamn.
Fakta Norrbottenstallriken
Gravad renstek med hjortronchutney.
Kräftmousse med sikrom.
Röding med limesås.
Rökt renstek med syltade kantareller.
Fransk potatissallad med örter.
Till den kalla tallriken serveras bröd samt vitt alternativt rött vin.
Till kaffet får gästerna njuta av handgjord hjortrontryffel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!