Överskridna halter av kvävedioxid i Luleå åren 2010 och 2011 ledde till att kommunfullmäktige tillsatt en åtgärdsplan med 31 punkter att arbeta efter för att få ned utsläppen. Miljöingenjören Amera Ulakovic arbetar med Luleås luftövervakning
– Det finns två mätstationer i Luleå, en på taket till stadshuset och en på Sandviksgatan. Det är apparatur som hela tiden mäter luftkvalitén: Mätdata presenteras i realtid på kommunens hemsida och kan följas av allmänheten. Vi mäter halterna av kvävedioxid, partiklar, svaveldioxid samt ozon, berättar Amera Ulakovic.
Arbetet med att skapa förutsättningar för en bättre luft är något som ständigt kommer att pågå. Orsaken till att luften ibland blir dålig har flera orsaker och är komplex, förklarar Ulakovic.
– Saker som samspelar är utsläpp från trafiken förstås men även meteorologiska faktorer. I fjol till exempel så klarade vi målen för miljökvalitetsnormen. Då hade vi en regnig sommar och en mild och blåsig vinter.
Hur 2016 blir vet vi inte förrän vi sammanställer resultaten nästa år och spekulera vill jag inte, det är mycket ännu som kan spela in.
Vår nordliga landsände har särskilt vintertid ibland problem med väderfenomenet inversion.
– Det är under vintern när det är kallt som det kan bildas ett lock över staden med varm luft uppe och kall nere vid marken där luftföroreningarna stängs inne.
Arbetet för att få ned nivåerna på utsläpp bedrivs nu i kommunen på olika sätt. Och alla kan hjälpa till slår Amera Ulakovic fast:
– Både stora och små saker har betydelse. Det är viktigt att vi åker mera kollektivt eller tar cykeln.