Full fart på handeln – men påskvarorna ökar mest i pris

Matpriserna har legat på en stabil nivå det senaste året i jämförelse med i fjol. Men de typiska påskvarorna ägg, lax och sill går mot strömmen och ökar mest i pris.

Daniel Andersson, köpman, ICA Kvantum Luleå

Daniel Andersson, köpman, ICA Kvantum Luleå

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2024-03-28 11:00

Det senaste året har priset på livsmedel ökat i snitt 0,9 procent, enligt Statistiska centralbyråns konsumentprisindex (KPI). En ganska liten höjning jämfört med kaosåren 2022 och 2023 i färskt minne

De typiska påskvarorna följer dock inte samma trend. Här är ökningen betydligt högre och värst i klassen är äggen.

– Äggpriserna brukar sjunka runt påsk, men frågan är från vilken nivå det blir i så fall. Det senaste året har priserna på ägg stigit med nästan tolv procent. Räknat tre år bakåt har äggpriserna ökat med närmare 48 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Efter ägg är det lax och sill som står för den största ökningen.

– Räknat tre år bakåt har både lax och sill ökat med ungefär 30 procent i pris. Samtidigt är sill den påskprodukt som sjunkit mest i pris under själva påskmånaden de senaste tre åren, säger Carl Mårtensson.

Men det finns en rätt på påskbordet som faktiskt har sjunkit i pris sedan 2023 – kyckling. Men jämfört med 2019 så har även den ökat rejält med nära 22 procent.

Enligt Svensk handel förväntas den som planerar att fira påsk spendera cirka 1 500 kronor på påskrelaterade varor. Av dessa kommer cirka 200 kronor att läggas på godis.

Hur ser det då ut för påskhandeln i Luleå, märks det någon avmattning i handeln inför en av de stora mathelgerna? Svaret verkar vara nej.

– Hittills känns det som en riktigt bra påsk. Det handlas på bra, säger Daniel Andersson, köpman, Ica Kvantum.

undefined
Daniel Andersson, köpman, ICA Kvantum Luleå

Ute på Storheden pekar det åt samma håll. Peter Andersson, stormarknadschef vid Stora Coop, rapporterar att de senaste dagarna har varit minst lika bra som i fjol – om inte bättre. 

– Det märks att det är påsk, i dag är inte i närheten av en vanlig onsdag, säger Peter Andersson.

Någon större prisökning har han inte märkt av.

– Nej, det var värst förra våren. En del varor har till och med blivit billigare, säger han.

undefined
Peter Andersson, stormarknadschef vid Stora Coop Storheden.

När det kommer till ägg har handlarna inte heller märkt av någon egentlig prisökning. Enligt Daniel Andersson kan det bero på att många av äggen produceras lokalt och att problemen har varit större söderut där flera äggproducenter drabbats av salmonellautbrott under slutet av 2023. 

– När det handlar om ägg har det snarare ökat i omsättning. Vi märker inte av att folk snålar in på det, säger Peter Andersson.

Ett annat måste under påsken är must. Carlsberg, som tillverkar Apotekarnes påskmust, vilken enligt dem själva står för 80 procent av den totala påskmustförsäljningen i Sverige, meddelar att svensken i snitt kommer att dricka 0,86 liter av deras vara under påsken.

Mest i hela riket konsumeras i norr där norrbottningar och västerbottningar kommer att dricka 1,28 liter per person.  I huvudstaden står inte drycken lika högt i kurs. I Stockholm landar det på 0,68 liter per person.

En Sifo-undersökning, som förvisso är beställd av den norska fiskeindustrins marknadsorganisation, visar att merparten av unga kvinnor föredrar lax före ägg på påskbordet. Nästan varannan kvinna i åldern 18-29 prioriterar lax.

Enligt undersökningen som besvarats av 1 059 personer, väljer dock de flesta ägg, cirka 60 procent.

Men varför välja antingen eller? Om man får tro handlarna verkar Luleåborna handla på, trots lågkonjunktur och höga matpriser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!