Full aktivitet på snötippen

Aktiviteten vid den stora snötippen på Porsön i Luleå är hög och många Luleåbor har hört av sig till Kuriren och undrat vad som pågår.

NY ANLÄGGNING. Strax intill den enorma snödeponin på Porsön i Luleå byggs en helt ny anläggning upp. På den stora planen är det tänkt att all sand och allt grus som sopas upp från vägar samt cykel- och gångvägar på vårarna ska deponeras, i första hand i tre års tid.

NY ANLÄGGNING. Strax intill den enorma snödeponin på Porsön i Luleå byggs en helt ny anläggning upp. På den stora planen är det tänkt att all sand och allt grus som sopas upp från vägar samt cykel- och gångvägar på vårarna ska deponeras, i första hand i tre års tid.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2007-10-03 01:45
- Vi bygger en 7.000 kvadratmeter stor plan där vi ska ta hand om sand och grus som vi sopar upp från vägarna på vårarna, säger Patrik Rumensaari, driftingenjör på kommunens tekniska förvaltning.Enorma högar med sand har en tid skymt sikten in till Luleå kommuns snötipp på Porsön. Inne i skogen intill tippen är aktiviteten hög på dagtid - hjullastare och grävmaskiner används för att skapa en helt ny anläggning.- Det vi bygger har ingenting med snötippen att göra, förutom att de två anläggningarna får en gemensam tillfartsväg, säger Rumensaari.Ett nytt inpasseringssystem med bommar och kortläsare kommer också att tas i bruk så småningom.Slutet system
Strax intill den enorma snödeponin byggs alltså en helt ny anläggning upp. På den stora planen är det tänkt att all sand och allt grus som sopas upp från vägar samt cykel- och gångvägar på vårarna ska deponeras.- I första hand kommer det att ligga där i tre års tid. Sedan kommer vi eventuellt att ta hit en sorteringsanläggning som Luleå kommun är delägare i. Den står i dag i Umeå, berättar Rumensaari.Dyr hantering
I anläggningen ska sanden och gruset kunna siktas, tvättas och sorteras. Planen där deponeringen ska ske kommer att luta och ytan vallas in så att regnvatten inte ska ta med sig farliga ämnen ut i naturen och vattendragen.- Då bygger vi även en bassäng för lakvatten och en oljeavskiljare. Det blir ett helt slutet system.I dag deponeras den smutsigaste och mest miljöfarliga delen av sanden och gruset på soptippen i Sunderbyn men den nya anläggningen ska ersätta denna hantering.- Det blir fruktansvärt dyrt för kommunen att deponera det här i Sunderbyn. Luleå kommun slår alltså två flugor i en smäll när den nya anläggningen tas i bruk - hanteringen av sanden och gruset blir både billigare och mer miljövänligt.Någon invallning eller rening av smältvattnet från snötippen är däremot inte aktuell.- Vi tar kontinuerliga prover och hittills har vi inte haft några problem, berättar Rumensaari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om