Så många flyktingar från Ukraina ska kommunerna ta emot

Luleå kommun ska ta emot 232 flyktingar från Ukraina och de första sju kommer i denna vecka. Det är full aktivitet för att ge flyktingarna ett bra mottagande.

"Det är ett spännande uppdrag" säger Ulla Vuorijärvi, boendevärd.

"Det är ett spännande uppdrag" säger Ulla Vuorijärvi, boendevärd.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2022-07-12 05:00

Förberedelserna är i full gång på ett av de tre mottagningsboenden som kommunens arbetsmarknadsförvaltning har. Rummen ska ställas i ordning eftersom de första flyktingarna från Ukraina kommer i veckan. Björn Jonsson och Magnus Färeby bär in sängramar, madrasser och sängkläder på rummen. 

Ulla Vuorijärvi är boendevärd och ansvarar för logistik och administration runt placeringarna. Till sin hjälp har hon fyra boendeassistenter. En del av möblerna hämtas från kommunens inventariebank och Lumire bidrar med återvunnet material; husgeråd, porslin och andra inventarier. Det är mycket som ska ordnas, trots att det är mitt i sommaren och semestertider.

– Jag tror att vi någonstans landar i något bra. Det är ett spännande uppdrag, säger Ulla Vuorijärvi. 

Arbetsmarknadförvaltningen kommer att ha fullt upp med att ta emot ukrainska flyktingar under en månads tid. För att det ska bli ett bra mottagande kommer inte alla på en gång utan pö om pö, förklarar hon.

Från 1 juli anvisar Migrationsverket ukrainska flyktingar som kommit till Sverige under massflyktingsdirektivet till kommunala mottagningsboenden runt om i landet. Luleå kommun ska ta emot 232 personer, framförallt kvinnor och barn. 96 är barn under 18 år. 

– I första hand blir det frågan om mottagningsboenden i Luleå och Råneå. Till att börja med blir det gemensamhetsboenden, rum i korridorer. Så småningom också i lägenheter, säger Magnus Johansson, avdelningschef för arbetsmarknad- och integrationsavdelningen på arbetsmarknadsförvaltningen. 

Hur går det att ordna med lägenheter?

– Det kommer att ta tid. Vår strävan är att under hösten ska alla få plats i lägenheter, säger Magnus Johansson.

Kommunen ansvarar för att erbjuda de ukrainska flyktingarna boende och skola för barnen.

De som flytt till Sverige under massflyktingsdirektivet får stanna i ett år, men kan ansöka om förlängning upp till tre år. Migrationsverket räknar med att 55 000 personer från Ukraina kommer till Sverige under året och att 23 500 av dem behöver hjälp med boende.

Så här många flyktingar från Ukraina ska kommunerna i Norrbotten ta emot:

Arvidsjaur 25, Arjeplog 16, Jokkmokk 21, Överkalix 14, Kalix 55, Övertorneå 25, Pajala 30, Gällivare 89, Älvsbyn 10, Luleå 232, Piteå 136, Boden 78, Haparanda 25 och Kiruna 95.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!