Fuktigt i Luleå

Kände ni igår att kläderna klibbade? Att allt ni rörde vid var fuktigt? Att luften var kvav?
Ni är inte överkänsliga, i går var det nämligen 96 procents luftfuktighet i Luleå.
Förmodligen sommarens fuktigaste dag.
Men tappa inte modet.
- Sommaren kommer tillbaka, säger Magnus Lindholm, meteorolog på F 21 i Luleå.

luleå2007-08-14 06:00
Det har varit en svensk sommar. Lagom regnig, lagom kylig, lagom dålig.
- Jag tror många är besvikna eftersom fjolårets sommar var så bra. Men det här har varit en väldigt normal sommar och häruppe i norr har det faktiskt varit mycket bättre väder än i södra Sverige, säger meteorologen Magnus Lindholm.
En klen tröst för de frustrerade semesterfirarna i Norrbotten, som nu kommit tillbaka till jobbet blekare än förväntat.

Högtrycksblockering
- Det som har uteblivit i år är det som vi brukar kalla högtrycksblockering. Det är alltså ett högtryck som är så starkt att lågtrycket inte kan spräcka upp det, utan tvingas gå runt högtrycket. Då kan värmen och solen ligga kvar i veckor och så var det förra sommaren, säger Magnus Lindholm.
- I media har man läst mycket om den dåliga sommaren, men då har det framför allt gällt södra Sverige, där det varit mer ostadigt väder och mycket nederbörd, säger Magnus Lindholm.
De senaste dagarna har känts väldigt fuktiga här i Luleå.
- Det stämmer, det är varm luft som kommit in från södra Finland och det har lett till att vi under måndagen haft en luftfuktighet på 96 procent. Jag tror inte att vi haft det tidigare i sommar, säger Magnus Lindholm.
- Det är väldigt svårt att komma upp till 100 procent luftfuktighet, därför att luften klarar inte av att bära så mycket vattenånga, utan det börjar istället regna som det har gjort under söndagen och måndagen. Men under tisdagseftermiddagen kommer det att spricka upp och framåt kvällen får vi bättre väder, lovar meteorologen.
Men blir det något mer sommarväder i år?
- Jodå, jag tror vi fortfarande kommer att ha flera dagar med mer än 25 graders värme. Däremot är det osäkert om vi får några bestående högtryck, säger Magnus Lindholm, meteorolog på F 21 i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om