Klockan är ett en vardagseftermiddag på Tallvägen i Gammelstad. Det är vid den här tiden som Susanne Johansson, 56 år, ska ha sitt lunchbesök. Men trots att hemtjänsten har sina lokaler rakt under hennes lägenhet, är det ingen som dyker upp.
Hennes granne Ingemar Åström, 74 år, har slagit sig ner i köket. Han har haft en stroke och behöver hjälp med städning och med att ta sin medicin varje dag.
– Jag får ofta vänta i flera timmar. Det är skitjobbigt, säger han.
Susanne Johansson har hjärtproblem och därutöver svår smärta förorsakad av flera whiplashskador, diskbråck och två olika reumatiska diagnoser.
Hon har beviljats fyra besök per dag – klockan nio på morgonen, klockan ett, klockan fyra och slutligen klockan nio på kvällen. Eftersom hon är så pass ung hade hon egentligen önskat att få en personlig assistent, men har blivit nekad.
Vad händer när du inte får din hjälp i tid?
– Jag får vänta. På kaffe, smörgås, att få på mig kläderna – allt. Det är jättejobbigt när man har ställt in sig på en tid och det inte kommer någon. Och om jag själv ska passa en tid blir det kaos, det funkar inte.
Det kan hända att hemtjänsten kommer flera timmar sent eller helt ställer in besöket. Det kan också hända att de inte hinner slutföra arbetsuppgifterna under ett besök innan de måste skynda vidare till nästa, berättar hon.
Hon menar att om personalen är stressad så går det direkt ut över brukarna.
– Allt som drabbar personalen drabbar oss. Vi har ju rätt till hjälp, men får nästan dåligt samvete mot personalen.
Hon har påtalat problemet för hemtjänstens chefer flera gånger.
– Jag ser ju på flickorna de är helt sönderstressade. De blir sjuka, många slutar och så blir det ny personal. Det känns jättesvårt för mig när de byts ut hela tiden och hur ska de då inte vara för de gamla.
När Susanne Johansson får ett skov och blir liggande har hemtjänsten svårt att hjälpa henne.
– Ibland kan det dröja 1,5 vecka innan jag får duscha. För de kan inte anpassa hjälpen efter mig utan jag måste anpassa mig efter dem. Och så funkar det ju inte riktigt när man har den här sjukdomen.
Hon tycker att de som organiserar hemtjänsten i kommunhuset borde komma ut och jobba själva några dagar, så att de inser hur stressigt det är.
Intervjun är slut, men ingen hemtjänst har kommit på besök. Vid halv tre hörs vi igen på telefon. Fortfarande inget besök.