Videon är inte längre tillgänglig
Sockerstoppet vid kommunens förskolor är något som gillas av både Marcus föräldrar och av barnhälsovårdöverläkaren Hilda Hassler.
Glasspinnar och chokladbollar är sedan ett år tillbaka ett stort no-no i förskolans värld och på Stadsön har fruktfester blivit självskrivna när det är dags att fira. Marcus Hegstam som går på avdelningen Regnbågen fyller fyra och innan det är dags för dagisfirandet frågar mamma Ulrika om det är glasspinnar han ska bjuda på.
- Nej, frukt såklart, svarade Marcus. Det var självklart för honom och det beror nog på att man på Regnbågen länge kört med nyttigare festvarianter, gurkor "spetsade" med frukter på tandpetare och annat, säger Ulrika som tycker att barnen får i sig tillräckligt med socker utanför förskolans värld.
- Det ska ofta vara både släktkalas och barnkalas därhemma. Jag tycker att det viktiga är att barnet får vara "kung för en dag" bland sina kompisar på förskolan.
Barnhälsovårdsöverläkaren Hilda Hassler är enig med Ulrika, även om hon själv, som de flesta andra, tidigare bjudit sina barns dagiskompisar på glass.
- I takt med att jag lärt mig mer om barnhälsa har jag förstått att det är otroligt viktigt att grundlägga barnens kostvanor tidigt. Vi ser allt fler överviktiga fyraåringar i länet och vet numera att de runda barnen inte alls springer av sig övervikten, istället visar forskningen att barn som är överviktiga oftast fortsätter att vara det som vuxna.
En klassfråga
Hilda berättar att man av tradition i Norrbotten väger, mäter och räknar ut BMI (body mass index, eller kroppsmasseindex) på alla fyraåringar och siffrorna talar sitt tydliga språk. Barnen blir tjockare.
- Det är dessutom en klassfråga eftersom det i mer välbärgade områden i Stockholm exempelvis inte alls finns en liknande tendens.
Men det är inte bara av hänsyn till de överviktiga barnen som vi bör säga nej till socker på förskolan, Hilda menar att vi alla bör dra ner på sockermängderna.
- Ja, vi äter alldeles för mycket skräpmat generellt och även om det inte syns utanpå så är det lika ohälsosamt för alla, tjock eller smal, att äta onyttigt. Det är dumt att lära barnen osunda vanor, inte ens vi vuxna firar ju varje födelsedag med stora tårtor på våra arbetsplatser, säger Hilda som tycker att tårtkalasandet hemma gott räcker.
Men alla barn som saknar guldkant hemma, ska de inte få guldkanten ens på dagis?
- Jag tycker man ska vända på frågan. Hur ska familjen som inte har råd med guldkant hemma ha råd att bjuda förskolebarnen på guldkant? Ska de - relativt sett - fattigaste barnen behöva må dåligt över att inte vara den som har råd med de största glassarna till kompisarna?
Uppmärksamheten viktigast
Madeleine Beckenäs är förskollärare på Regnbågen och ser också positivt på sockerstoppet, visst har det förekommit diskussioner på föräldramötena och det finns de som tycker att en glass väl inte kan skada.
- Men barnen har själva aldrig frågat efter sötsaker, för dem är det viktigaste att få full uppmärksamhet under sin dag. Den som fyller år får sitta i kalasfåtöljen och välja sånger som ska sjungas. Han eller hon kan bli hissad och fotograferad. Vi dokumenterar varje barns firande och samlar bilderna i ett album.
Madeleine berättar att varje barn firas med fruktfest, frukterna tillhandahålls i första hand av förskolan som även i den dagliga kosthållningen sett över sockermängderna i maten.
- Vi serverar inte fruktkräm och nyponsoppa som förr utan det kan istället vara smörgås och mjölk eller naturell yoghurt med färska frukter istället för den färdigköpta varianten. Visst får barnen sylt till pannkakan och ketchup till makaronerna, men vi äter sparsamt av sådana livsmedel.
Hilda Hassler säger att hon under sina år som förälder till barn i förskolan sett en klar förbättring av just mellanmålen.
- Kosten i sig har alltid varit bra och näringsriktig men nu är även mellanmålen riktigt bra.
Men är det verkligen så farligt om Ebba, tre år, får en glass efter lunchen på dagis?
- Nej, det är det inte, men jag tycker vi ska tänka ett extra varv över vilka kostvanor vi vill ge våra barn. Visst ska vi fira och äta tårta, men det kan vi göra hemma.
På Stadsöns förskola har kalassångerna sjungits och alla barn på Regnbågen har fyllt sina skålar med mixade frukter och bär. Medan alla mumsar på hallon, druvor och torkade aprikoser berättar Marcus vad han fick i födelsedagspresent av mamma och pappa.