Elite stadshotellet i Luleå har verkligen ett ess i rockärmen när det kommer till lokalen. Frukosten serveras nämligen i festivitetslokalen med allt vad det innebär i pampighet. Det finns näppeligen en lokal i Luleå som är lika maffig och med viss utsikt över vattnet finns det inte mycket att anmärka på lokalens högtakade storslagenhet.
Men.
Det blir en ganska steril känsla och inte alls sådär morgonmysigt ombonat som några andra hotell kan erbjuda. Miljön blir överlag något skramlig och vill du ha högre mysfaktor är detta kanske inte din frukost.
Några saker sticker ut hos Elite.
Hotellet är näst dyrast av de sex frukostar vi testat, 150 kronor för vuxen, och vi tycker nog inte riktigt att utbudet motiverar att vara näst dyrast. Vi hade nog förväntat oss lite mer för det priset.
Stadshotellet är ett av två hotell vi testat där det går att göra sina egna våfflor, i formatet av fyra mindre åt gången. En supersmart flaskvariant gör processen kladdfri. Enda nackdelen är att det är svårt att veta hur mycket smet som ska i och att det tar sin tid för varje gräddning. Vi anar viss köbildning med ett enda våffeljärn vilket riskerar att skapa en oharmoniskt frukost, inte minst för mamma och pappa som får köa till våfflorna i stället för att mumsa från buffén i lugn och ro. Men frasigt och gott blir det. Men varför inga plättar?
Stort plus till Elite för att hotellet erbjuder separata smörpaket att komplettera den snudd på numera obligatoriska smörbyttan. Alltför ofta är smörhögen en rätt sorglig syn när 100 personer grävt och hackat i smöret. Den som inte vill tugga i sig gamla brödsmulor som marinerats i smörbyttan ges här ett alternativ och det gillar vi.
Många av Luleås hotell är tämligen nya och har inte tillnärmelsevis samma historiska charm som Stadshotellet med anor snart 120 år tillbaka. Trivs du i denna typ av miljö kan Stadshotellets frukostbuffé vara ditt val.