Fru Sundström sa nej

Anders Sundström skulle bli partiledare och Niklas Nordström och landshövdingen var med om att sparka Håkan Juholt från posten.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-10-12 10:06

I Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in från kylan" figurerar flera personer med anknytning till Norrbotten. Inte alla gör det i positiva sammanhang.

Boken kommer ut på måndagen och redan tidigare och i synnerhet under helgen har delar av innehållet offentliggjorts och diskuterats i media. Flera av de inblandade väljer dock att inte uttala sig.

– Inga kommentarer, skrev Anders Sundström i ett sms till Aftonbladet på lördagskvällen.

– Jag har bestämt för att inte kommentera det här. Jag brukar inte kommentera sådana här slaskböcker, sade landshövding Sven-Erik Österberg till NSD.

Men Luleås kommunalråd Niklas Nordström har en kommentar:

– Jag har verkligen ingenting med det där att göra. På den tiden arbetade jag inte inom partiet, säger han till Kuriren.

– Att han (Daniel Suhonen) drar in mig i boken, det får stå för honom.

Anders Sundström, pitebo, före detta näringsminister med mera, numera direktör på Folksam, var enligt Aftonbladet påtänkt som partiledare efter Håkan Juholts avgång. Sundström var enligt Aftonbladet positiv, men hans hustru ska ha sagt nej.

I boken sägs att Sven-Erik Österberg, numera landshövding i Norrbotten, ska ha varit ute ur leken vad gäller talet om Juholts efterträdare eftersom han aktivt (och bland andra tillsammans med Luleås nuvarande kommunalråd Niklas Nordström) agerat för att Juholt skulle avgå.

Österberg ska ha tagit Stefan Löfvén avsides på partikansliet och, enligt Aftonbladet "pressat" honom att tacka ja till posten som partiledare.

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att boken i stort speglar hans egen bild av skeendena.

– Det var en maktkamp med slipade knivar, säger han till TT.

Ett skäl till partiets djupa kris kring Juholt hänger enligt Bjereld ihop med valberedningens slutna process som ledde till att partimedlemmarna inte på allvar fick pröva Juholts lämplighet som partiordförande.

Luleås dåvarande kommunalråd Karl Petersen kritiserade sättet att tillsätta partiledare i virrvarret efter Håkan Juholts avgång.

– Det är nu viktigt att vi har en öppen process. Det var inte fallet då Juholt valdes och det ledde till frustration och en debatt som även fortsatte efter detta val. Kandidaterna måste träda fram, det är det enda raka, sa Karl Petersen då.

Fakta: Håkan Juholts karriär

52-årige Håkan Juholt arbetade som reporter och fotograf på tidningen Östra Småland 1981–1994.

Riksdagsledamot sedan 1994.

Har varit på sakkunnig på försvarsdepartementet, ledamot och ordförande i försvarsberedningen, ledamot och ordförande i försvarsutskottet, biträdande partisekreterare och tillförordnad partisekreterare.

Är nu suppleant i riksdagens kulturutskott. (TT)

Bakgrund: Partiledare tio månader

Håkan Juholt valdes till partiordförande vid en extrakongress i Stockholm den 25 mars 2011.

Problemen för den nye partiledaren började nästan omedelbart.

Det avslöjades bland annat att han under fyra år fick ut hyresersättning från riksdagen även för sin sambo. En förundersökning inleddes men lades ner.

Ett återkommande problem för Juholt var uttalanden som sedan visade sig felaktiga.

I Sälen anklagade han till exempel regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna 2009. Då fanns SD inte i riksdagen.

Sedan flera ledande socialdemokrater vägrat uttala sitt förtroende för honom och flera distrikt krävt hans avgång, avgick Juholt den 21 januari 2012. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!