Fritt vårdval missgynnar glesbygden
Fritt vårdval kommer bara att gynna storstäderna och missgynna glesbygden. Det anser vänsterpartierna i de fyra nordligaste landstingen. - Lagen kommer att rivas upp om det blir maktskifte efter nästa val, säger Mona Lisa Norrman, Jämtland.
STOPPA FRI ETABLERING. "Om det blri maktskifte efter valet hösten 2010 kommer lagen om fri etablering rivas upp", säger vänsterpartisten Mona Lisa Norrman, Jämtland, längst till höger. Från vänster hennes partikamrater Gunilla Hegardt, Västerbotten, Susanne Sundqvist, Västernorrland och Monica Carlsson, Norrbotten.
Foto: Håkan Gidlöw
- Vi kommer inte att hinna genomföra den till årsskiftet, det handlar om ett helt nytt system och det tar tid att sjösätta, säger Mona Lisa Norrman som är vänsterpartistiskt landstingsråd i Jämtland.Hon säger att även om regeringen hinner genomföra reformen kommer den att rivas upp om det blir maktskifte efter nästa val. Partikamraten Gunilla Hegardt från Västerbotten nickar instämmande och talar om den syn som hon och vänsterpartiet har när det gäller de här frågorna.- Fritt vårdval och fri etableringsrätt gör att vi kommer att få en vård för unga, rika och friska. Och det kommer att leda till överetablering i Stockholm och några andra storstäder. För vad betyder fritt vårdval för oss som bor i Sorsele, en kommun med 2.800 invånare? Inte kommer vi att få någon möjlighet till fritt vårdval.Vården utarmas
Susanne Sundqvist från Västernorrland säger att fritt vårdval och fri etableringsrätt kommer att få samma konsekvenser som systemet med friskolor: utarmning av den offentliga vården.Vänsterpartisterna från de fyra nordligaste landstingen, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, har också diskuterat frågor som gäller psykiatrin. Det handlar bland annat om olika sätt att locka blivande läkare att bli psykiatriker för att minska bristen på dem.- Från i höst utökas psykiatri-blocket i läkarutbildningen i Umeå från tre till sex månader. Vi hoppas att det gör att fler blivande läkare blir intresserade av psykiatri och att de också kan tänka sig att bli psykiatriker, säger Monica Carlsson som är landstingsråd i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!