Fritt fram för hyttsten
Hyttstenen från SSAB är åter tagen till nåder - Vägverket lyfter sitt förbud mot att nyttja den i vägbyggen. -Vi kommer att vara något försiktigare, säger Gunnar Zweifel, Vägverket. SSAB-chefen Göran Carlsson är glad över beskedet.
BERG AV SLAGG. På SSAB:s mellanlager av hyttsten finns i dag cirka 500.000 ton av denna biprodukt från masugnen.
Foto: Andreas Wälitalo
-Vi har inget tillstånd att deponera den, såvitt jag vet. Och vi försöker nyttja alla biprodukter från vår produktion. Hyttstenen är ju ett mycket bra material för att stabilisera jord, säger Carlsson. Han menar också att hyttstenen är bra för miljön. -Alternativet är ju bergkross och såna täkter sätter spår i naturen, säger han. SSAB har andra kunder än Vägverket och den drygt ett år långa blockaden har inte skapat några större problem i mellanlagret. Göran Carlsson är dock medveten om att det finns en gräns för hur mycket hyttsten vägnätet kan svälja. -Idag ligger vi i balans men vi måste hela tiden arbeta med att utveckla användningen av hyttsten. Eller försöka hitta andra transportsätt som gör det möjligt att sälja den längre bort, säger han. Mauritz Magnusson, ansvarig för informationen från SSAB, Luleå, menar att dagens besked från Vägverket var väntat. -Vi har hela tiden känt oss trygga med att hyttsten är ett bra material, även ur miljösynpunkt, säger han. Ingen påverkan
Magnusson hänvisar till den undersökning som Vägverket gjort i Norrbotten. -Man har undersökt 80 vägar och ingenstans fann man någon påverkan alls på marken, säger han. SSAB har även gjort en egen utredning av fallet Ubbyn som delvis har kommit till andra slutsatser än den som Vägverket gjort. Men varken Vägverket eller SSAB är särskilt intresserade av att lyfta fram sina meningsskiljaktigheter en sådan här dag. Det var i slutet av augusti 2006 hittat skador i marken runt ett vägbygge i Ubbyn, skador som kunde härledas till urlakat svavel från hyttsten. Men redan i december flaggade Vägverket för att stoppet skulle hävas, detta efter en vädjan från SSAB. Den kontroll man gjort av samtliga 80 vägar där hyttsten nyttjats visade inga andra skador. Har tagit lärdom
I Ubbyn samverkade en rad faktorer på ett negativt sätt vilket skapade skadorna - grundvatten- och markförhållanden, frånvaron av dike samt att vägslänten lämnades öppen. Gunnar Zweifel berättar att Vägverket tagit lärdom av fallet Ubbyn. -Egentligen två lärdomar. Det ena är att så kan vi inte bygga väg med hyttsten och det andra är att hyttstenen lakar ur en hel del, vi måste ha kontroll på den urlakningen, säger han. Det är här de nya riktlinjerna kommer in. De går i huvudsak ut på att före varje vägbygge pröva om hyttsten är lämplig i just detta fall. Riktlinjerna gäller endast hyttstenen från Luleå och var klara redan i slutet av förra året men har först nu godkänts av Vägverkets högsta ledning. Markskadorna i Ubbyn är åtgärdade och vägsträckan där delvis ombyggd.
Hyttsten
Hyttsten är en biprodukt av masugnsprocessen. SSAB saknar tillstånd att deponera hyttstenen men bolaget får mellanlagra den innan den bearbetas. Lämplig tid är cirka ett år.
BDX sköter bearbetningen av hyttstenen på en egen anläggning inne på SSAB:s område och man ansvarar även för försäljningen. Hyttstenen används främst som fyllnadsmaterial i väg- och banbyggen. På grund av transportkostnaderna är hyttstenen inte lönsam att använda utanför en radie på cirka tio mil från Luleå. Idag har SSAB cirka 500.000 ton hyttsten i sitt mellanlager. Tillförseln ligger på 350.000 ton med dagens produktionstakt. Ökad stålproduktion ger mer hyttsten som biprodukt och vice versa. Hyttsten från SSAB i Oxelösund nyttjas också; den används bland annat i framställning av cement och spackel.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!