De står för en god gärning.
Och inte minst det som är glödhett just nu – återvinning.
Fritidsbanken finns på Bergnäsets AIK:s kansli, Luleå Sportklubbs kansli på Hertsön, Råneås fritidsgård och i receptionen på Ormberget.
Där har du chans att låna idrottsutrustning som är säsongsanpassad.
– Alla som lånar tycker att det är fantastiskt att möjligheten finns, säger Peter Henriksson, fritidskonsulent i Luleå kommun.
Fritidsbanken är det som tidigare hette Sportoteket, men under hösten skedde ett namnbyte.
– Här kommer vi tillhöra ett större nationellt nätverk med Fritidsbankens medlemmar och riksidrottsförbundet, säger Helén Wiklund Wårell, fritidschef Luleå kommun.
Fritidsbanken startade 2013 i Deje i Värmland och finns idag på 36 platser i landet.
– I Norrbotten finns vi i Luleå, Jokkmokk och Kalix, säger Peter Henriksson, som själv pendlar från Råneå till jobbet i Luleå.
Vilka lånar utrustning hos er?
– Just nu under jullovet har vi haft många samtal. Det är många barnbarn till lulebor som är uppe någon vecka och behöver låna längdskidor eller slalomutrustning, säger Peter Henriksson och fortsätter:
– Du kan låna en utrustning istället för att köpa den och du tjänar på att testa innan du köper. Målet är att man ska röra på sig mer.
Vilka lämnar begagnade utrustning hos er?
– Det är alla som lämnar och lånar. Allt från fattig till rik. Det finns en grön soptunna utanför våra fyra platser där det går att lämna in begagnad utrustning. Vi tar emot allt och sorterar.
Kommer ni att vara i Södra hamn i vinter?
– Ja, men det är en förening som sköter det. Vi lånar ut utrustning som skridskor, hockeyklubbor, skydd, pulkor och allt möjligt som finns i en bod intill där någon förening sköter fikaförsäljningen. Och det är föreningen som låser upp och lånar ut grejerna därifrån.
Till den här vintersäsongen blir det också en nyhets i Södra hamn. Den tidigare snöborgen med rutschkanor byts ut mot en labyrint vintern 2017/2018.
– Det har varit en succé, men den kostar för mycket att bygga. Det handlar om ungefär 600 000 kronor för en relativt kort säsong, säger Mikael Sundvall, avdelningschef för drift och underhåll vid Luleå kommun.
Sommartid är Fritidsbanken också i Södra hamn och 2017 var en succé trots det bistra vädret.
– Vi hade öppet 62 dagar och lånade ut över 4 000 artiklar. Allt från basketbollar till käpphästar, säger Peter Henriksson.