Friskolan utan avtal

NTI-gymnasiet i Luleå har inget kollektivavtal, något som retar lärarfacken. - Vi är inte nöjda med situationen, säger Lena Heikka, LR. Skolan hävdar dock att avtal ska tecknas. - Det är en naturlig process, säger rektor Torbjörn Tosser.

UTAN AVTAL. Friskolan NTI-gymnasiet saknar kollektivavtal men förhandlingar med lärarfacken pågår sedan ett drygt år tillbaka.

UTAN AVTAL. Friskolan NTI-gymnasiet saknar kollektivavtal men förhandlingar med lärarfacken pågår sedan ett drygt år tillbaka.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-09-05 06:00
NTI-gymnasiet i Luleå har inte tecknat något kollektivavtal, detta trots flera påstötningar från personal och fack. Det företag som driver friskolan i Luleå och i nio andra städer i Sverige har aldrig haft något kollektivavtal.Lena Heikka, ordförande för Lärarnas riksförbund (LR) i Luleå, kan bara konstatera faktum.- Det är ju något som gäller hela koncernen så frågan hanteras på central nivå. Men såvitt jag vet har inget hänt, säger hon.LR har medlemmar på NTI i Luleå och det händer att dessa hör av sig till facket i frågan.- De blir osäkra på sin anställning, vad som gäller. Problemet är ju att det blir upp till den enskilde vilka anställningsvillkor man får, säger Heikka och tillägger:- Detta är inte önskvärt, vi är inte nöjda med situationen.Har börjat förhandla
Hans Björkman är ombudsman och berättar att LR förhandlar med NTI om ett kollektivavtal.- Jag upplever att det går bra även om det dragit ut på tiden. Men det beror mer på att man blivit uppköpt och nu ingår i en stor koncern inom friskolesektorn, säger han.LR Lärarförbundet är angelägna om att teckna kollektivavtal med NTI och enligt Björkman är det bara en tidsfråga innan man lyckas.- De anställda där har ändå ordnade förhållanden, NTI sköter sig när det gäller löner, försäkrings- och pensionsvillkor. Det vore en annan sak om de bar sig illa åt, då har vi inte samma möjligheter att företräda våra medlemmar. Men vi har hittills inte haft några bekymmer med NTI. Det finns andra privata aktörer som är värre, som uppenbart undviker att teckna avtal för att spara pengar. Men jag tror inte att NTI har en billigare lösning i dag, säger Hans Björkman.Kuriren har talat med personal på skolan som säger att de gärna ser att deras arbetsgivare tecknar avtal med facket. De uppger också att de utlovats att så ska ske någon gång under detta läsår.Vilande fråga
- Vi har inte haft så mycket kontakt med facket, vi hade det i början när vi var lite oroliga för bristen på kollektivavtal men i dag är mer en vilande fråga. Det var ju nära ett tag men förhandlingarna strandade men nu är de på gång igen, säger Sofia Aspling, lärare.Hon har varit med från början men påpekar att många andra lärare har bytts ut under de två första läsåren.- Men det har nog inget med detta att göra, vi har ju rätt bra villkor och ligger lönemässigt högre än kommunen, säger Aspling.På individnivå
Torbjörn Tosser är rektor på NTI-gymnasiet sedan starten i Luleå hösten 2006. Han uppger att avsaknaden av kollektivavtal inte inneburit några problem.- Våra lärare har frågat och undrat över saken ibland men inte så ofta. Vi är ju inte avtalslösa för det utan tecknar avtal på individnivå, säger han.Tosser är dock positiv till att det nu förhandlas om ett kollektivavtal med lärarfacken.- NTI började ju som ett litet familjeföretag och detta är ju en naturlig process när man växer sig större. Jag tror att både personal och företag tycker det är enkelt om vi har ett kollektivavtal, det löser det mesta. Därför är man nog nöjd från båda håll över att vi ska få ett avtal, säger han.
NTI-gymnasiet finns på tio orter i landet och har runt 2.300 elever.Friskolan etablerade sig i Luleå 2006, här arbetar 20 lärare plus två skolledare. Skolan har cirka 275 elever.NTI grundades 1968 av familjen Elias men ingår sedan 2007 i Academedia-koncernen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!