Friskolan erbjuder läxhjälp

På friskolan Nya läroverket kan eleverna göra läxorna i skolan.
– Hemläxor är ett odemokratiskt och orättvist system, menar rektorn, Peter Ohlsson.

UTVECKLING OCH DRIVKRAFT. "Om det var frågan om någon brandkårsutryckning skulle inte så många elever komma. Det handlar om deras egen utveckling och drivkraft", säger läraren Ulrika Lövgren om läxklubbarna.

UTVECKLING OCH DRIVKRAFT. "Om det var frågan om någon brandkårsutryckning skulle inte så många elever komma. Det handlar om deras egen utveckling och drivkraft", säger läraren Ulrika Lövgren om läxklubbarna.

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-11-21 06:44

Klockan är strax efter åtta på morgonen och i ett av skolans klassrum pågår en läxklubb. Läxklubben riktar sig till elever som vill eller behöver fokusera extra på skolarbetet, lärare finns på plats för stöd och hjälp.

Trots att den ordinarie skoldagen ännu inte börjat medverkar flera elever, klubben är för mellanstadiet.

En av eleverna, Clara Selberg, berättar att hon deltar för andra gången.

– Jag är här för att jag måste skriva rent en uppgift i svenska. Jag har börjat skriva på skolans dator och måste fortsätta med det, säger hon.

Tid för roligare saker

Ett par bänkar bort sitter Wilmer Andersson, även han är där för att göra klart ett skolarbete. Han deltar ofta i skolans läxklubbar.

– Då kan man göra andra saker som är roligare hemma. Man får bra hjälp också.

Peter Ohlsson är rektor på skolan på Bergviken. Han uppskattar att ungefär hälften av skolans 400 elever deltar i en av skolans alla olika klubbar.

– Sedan det blev betyg i sexan har fler blivit motiverade att gå i läxklubbarna. Intresset är särskilt stort bland niorna, säger han.

Det händer också att lärarna uppmanar eleverna att delta i en klubb relaterat till ett skolämne, på så sätt, menar läraren Ulrika Lövgren, fångar skolan upp de elever som behöver hjälpen allra mest.

– Vi har även samtal med hemmet, säger hon.

Orättvist system

Peter Ohlsson säger att han inte är för läxor, eleverna ska hinna med skolarbetet inom ordinarie skoltid.

– Läxor är ett odemokratiskt och orättvist system. Alla föräldrar har av olika anledningar inte möjlighet att hjälpa sina barn med läxorna.

Däremot när det gäller uppgifter som måste repeteras, så som glosor och multiplikationstabellen, anser han dock att det kan vara bra med läxor. Likaså är läxor en bra studieförberedelse för elever som ska börja gymnasiet.

Trots att skolans rektor inte är pro läxor får eleverna läxor. Lärarna har mandat att göra som de själva vill.

– Men det får inte vara någon uppsjö av läxor. Många föräldrar vill också att deras barn ska ha läxor, jag tror det handlar om delaktighet och kontroll, säger han.

Peter Ohlssons övertygelse är att läxklubbarna och ämnesklubbarna gör skillnad för elevernas studieresultat.

– Det går inte att mäta för då skulle vi bli tvungna att ta bort klubbarna, men en stor del av våra elever går ut med godkända betyg, säger han.

Fakta klubbar

Ända sedan friskolan startade har eleverna haft möjlighet att delta i så kallade klubbar. Allt bottnar i att skolans grundare tror på idén om en heldagsskola.

Klubbarna är öppna både före- och efter ordinarie skoltid. Förutom renodlade läxklubbar anordnas även klubbar i alla enskilda skolämnen, men det finns även klubbar inom olika intresseområden så som drama och jakt, till exempel. Lärare finns på plast för stöd och hjälp då det i den ordinarie lärartjänsten ingår att ha 100 minuter klubb i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om