Friska knölar är Evelinas uppdrag

Potatis är basen för många av oss. För Evelina Almqvist 28 år är det dessutom ett jobb. Hon ansvarar för Hushållningssällskapets stamsädesodling av potatis på Försöksgården i Norra Sunderbyn.

Fördomar. Mycket uppskattning men också fördomar har hon mött i sin chefsroll. En blondin med lösnaglar kan väl inte... Evelina brukar sätta såna knölar på plats.

Fördomar. Mycket uppskattning men också fördomar har hon mött i sin chefsroll. En blondin med lösnaglar kan väl inte... Evelina brukar sätta såna knölar på plats.

Foto: Elsa Rensfeldt

LULEÅ2014-08-23 08:00

– Jag lär mig hela tiden nya saker, säger Evelina som tillträdde som verksamhetsansvarig 2013. Någon formell utbildning har hon inte, erfarenheten har hon skaffat sig via goda mentorer i branschen och fallenhet samt värdefullt stöd i anställde Thomas Bjur.

– Jag läste ekonomi på samhällsprogrammet och rättsvetenskap. Jag kom i kontakt med jordbruk genom att jag haft min häst på en gård här och fick börja sommarjobba där med ensilage, tvätta ladugårdar med mera.

Hon lärde sig köra traktor och fick jobb med att mjölka en besättning Jerseykor i Boden. Småningom hamnade hon på Försöksgården i Norra Sunderbyn och i dag är hon dess verksamhetschef. Såväl Hushållningssällskapet samt stamutsädets ägare, Agrico Nordic AB, såg en potential i henne.

– Det har sporrat mig, att man trodde på mig, säger hon och berättar att visst möter hon misstro. En ung blondin med långa lösnaglar löser ut fördomar. Men att hon har koll på den grannlaga verksamheten bevisar hon ständigt.

– När det var problem med mögel och fukt i lagerhallen satte jag mig ner med instruktionsboken för ventilationen och hittade felet, säger hon skrattande.

Stamsädesodlingen av potatis på gården startade i Johnson-koncernens regi år 1950. I kallt klimat frodas få sjukor och utsädet är därför eftertraktat bland landets odlare.

– Vi provodlar 14 potatissorter i 34 olika kvalitetsklasser. Samtliga är ute på marknaden. Evelina visar runt på de 30 hektar mark där provodlandet sker på 17 hektar. Potatissorterna granskas i jakt efter angrepp av olika slag, prover skickas till laboratorium. Runt 24 ton per hektar får man ut ett bra år och cirka 150 ton går vidare till odlare i landet. Resten sätts om igen på försöksgården.

– Det är mycket strikta regler. Kör man med en traktor på andras marker måste man desinficera den. Det måste också finnas ett säkerhetsavstånd till andras potatisodlingar, även privata. Här i byn får de boende inte ha ett eget potatisland och inga tomater Jag har löst det genom att skapa ett gemensamt potatisland för alla.

Hon har ambition att utveckla verksamheten på gården och är mamma till bland annat ett system där potatissorterna har var sin färgmärkning på fälten liksom lagringlådorna. Flera idéer finns.

–Jag driver den här gården som om den vore min egen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!