"Frikännandet var väldigt väntat"

Ogillandet av åtalet förvånar inte försvarsadvokaterna. "Det låter kanske kaxigt men det var väldigt väntat", Göran Lundvik.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-11-13 11:49

– Vi gjorde precis samma bedömning som tingsrätten – bevisningen håller inte, säger Göran Lundvik som har försvarat 21-åringen.

Redan efter tingsrättsförhandlingarna försatte rätten de tre åtalade på fri fot. Nu väntar återgång till ett vanligt liv, möjligen tillbaka till studierna.

– Han är jättelycklig nu, men självklart bedrövad över att han suttit frihetsberövad de här månaderna, säger Göran Lundvik.

Tingsrättens bedömning är att det inte går att fastslå vilka personer som deltagit i misshandeln. Det faktum att huvudvittnet sett foton av personerna på sociala medier innan han pekade ut dem menar rätten urholkar hela vittneskonfrontationen. Rätten skriver i domen att det är märkligt att vittnenas uppgifter skiljer sig så mycket åt.

"Eftersom vittnena inte bekräftat uppgifterna de lämnat under förundersökningen under förhören vid huvudförhandlingen kan uppgifterna redan av den anledningen inte tillmätas någon avgörande betydelse" skriver tingsrätten.

Hans Östberg som försvarat 23-åringen har ännu inte hunnit prata med sin klient om frikännandet.

– Men man kan lugnt utgå från att han är glad över beskedet, hans förhoppning är att återgå till studierna, säger han.

Niklas Lindgren begäran på 200 000 kronor i skadestånd ogillas av tingsrätten. Åklagare Klara Dahlström yrkade på tre års fängelse för samtliga män. Domen ska överklagas senast 4 december till Hovrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om