Frågan om omvändelseterapi riktad mot unga hbtq-personer blir alltmer uppmärksammad. Med terapin menas generellt påtryckningar från familj och omgivning så att en person inte längre identifierar sig som homo-, bi eller transsexuell.
Tillsammans med sju andra socialdemokratiska riksdagsledamöter har Luleås riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i justitieutskottet, lagt en motion som syftar till att inför ett förbud mot fenomenet som också kopplas till hederskultur.
– Omvändelseterapi är en galenskap som tyvärr finns i stora delar av världen, och som fördöms av både EU och världshälsoorganisationen WHO. Men I Sverige är kunskapsluckorna ännu stora.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fick i uppdrag av regeringen att kartlägga frågan för ett år sedan och en rapport väntas under våren 2022.
– Utifrån rapporten får vi se hur vi ska angripa problemet. Det ska inte råda några oklarheter. I Sverige ska det inte få förekomma några former av hedersrelaterat förtryck.
Men Lundh Sammeli kan i dag inte säga hur utbrett fenomenet är.
– Det kan handla om alltifrån att bli bortgift mot sin vilja eller andra påbud från familj och släkt om vem man ska leva med men också en hel del ”mumbojumbo” rent vetenskapligt.
Har du själv träffat unga som har utsatts för detta?
– Nej, men däremot många hbtq-personer som känner en stor oro och har svårigheter med att möta sin familj i detta. Sexuell läggning är en grundläggande mänsklig rättighet. Att tro att man med terapi och andra metoder kan omvända en människa är därför ett övergrepp.
Redan i dag finns en lagstiftning mot omvändelseterapi, som kan bestraffas utifrån brottsrubriceringen Olaga tvång. Hälso- och sjukvården ska dessutom alltid utgå från medicinska perspektiv och då exempelvis homosexualitet inte är en sjukdom är det redan förbjudet att göra ingrepp utifrån det.
– Men tyvärr pekar alltför mycket på att detta inte räcker. Detta är också ett område med stora tabun och en tystnadskultur, då det finns ett tryck från omgivningen.
Samtidigt finns det, menar Lundh Sammeli, tydliga tecken på att terapin inte alltid sker i Sverige, utan precis som med annan hedersproblematik utförs även på svenskar utomlands.
– Men det är inte bara en invandrarfråga. För mig är det viktigt att Sverige är ett land fritt från olika typer av förtryck, oavsett om grunden är heder eller religion. Du ska få leva det liv du själv vill.
Parallellt pågår en debatt om svenska ungdomar som i tidiga tonår vill könskorrigera sig, vilket medför psykiska men för många i efterhand, men Lundh Sammeli vill inte koppla den diskussionen med kravet på ett förbud mot omvändelseterapi.
– Möjligheten att byta kön handlar om den enskilda personens vilja, och när den viljan ska få genomslag. Omvändelseterapin handlar snarare om att din omgivning bestämmer att du inte har den sexuella läggning eller könsidentitet du själv anser att du har, säger han.