Olyckan inträffade när fyra personer från Empower skulle byta matning av vatten till sprinklarna. Bytet skulle göras från dricks- till industrivatten. Under arbetet känner personerna klåda på händerna varpå personal från SSAB misstänker lutexponering. För att spola av händerna använder sig de drabbade av ögonduschen. Något som bara ökar klådan. Det konstateras att det frätande ämnet lut även finns i ögonduschen.
- Det är en olycklig felkoppling och vi ser väldigt allvarligt på det här. Det är den mänskliga faktorn, men vi gör allt för att det inte ska kunna hända igen. En orsak var att det var lägre tryck i ledningen som gjorde att stoppventilen inte fungerade, säger SSAB:s pressansvariga Sara Blix.
Öppen ventil
Varför trycket var lägre har att göra med att dricksvattnet gjordes trycklöst för att arbete skulle kunna utföras. För att göra detta lämnades ventilen mellan systemen öppen och glömdes sedan att stängas.
Arbetet avbröts och personerna från Empower kunde tvätta av sig lutresterna, två timmar efter att klådan startade.
Slarv och kompetensbrist
Empower och SSAB anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket och en utredning har genomförts.
Den direkta orsaken till olyckan är att lut har läckt ut genom vattenledningen och trängt igenom arbetshandskarna. Hur det har kunnat hända beror på en koppling som gjorde för två år sedan. Dricksvatten kopplades direkt till luten. Något som inte ska ske. Enligt utredningen misstänker man att det har gjorts av praktiska skäl, för att enkelt kunna rengöra lututrustningen. Detta beskrivs som slarv eller kompetensbrist.
- Vi ska givetvis åtgärda det här. Vissa åtgärder har redan vidtagits, säger Sara Blix.
Kopplingen mellan luten och vattnet har monterats ned och dricksvattensystemet har renspolats. Planerade åtgärder är bland annat att kontrollera att fler otillåtna kopplingar inte finns. SSAB ska också se över utbildningen för personalen gällande skyddsföreskrifter.