Det var en hal landningsbana och låga moln som mötte de två franska stridsplanen av modellen Rafale på F21 under måndagseftermiddagen. För den franska piloten Johan, som flög ett av planen, är det första gången han är i Sverige.
– Den här veckan blir dels en personlig upplevelse för mig som pilot, jag har aldrig flugit i Sverige eller Luleå förut. Det är bra för oss att öva i låga temperaturer och med is på landningsbanan, säger han.
Senast flottiljen hade franskt besök var för sex år sedan, nu blir det tre gånger inom loppet av ett par månader. Peter Greberg, chef för F21, märker en tydlig förändring sedan Sveriges natointräde.
– Fransmännen har visat ett intresse för att komma hit. Min bild är att de tidigare inte varit så fokuserade på norr, men i och med Sverige och Finlands natointräde blir den här delen av Europa intressant.
Peter Greberg tror även det nationella fokuset kommer skifta från Östersjöområdet till Norrbotten.
– Sverige har tidigare fokuserat mycket på Gotland och Östersjön, nu riktas mer fokus mot norr. Vi blir tillsammans med Finland en mer enhetlig landmassa som Nato kan bedriva operationer ifrån.
Hur många besök kan Luleåborna förvänta sig?
– Jag tror det går i vågor. Nu är fransmännen här tre gånger på kort tid så jag tror det blir fler besök framöver. Sedan är det många flyg Luleåborna inte ser eftersom många passerar snabbt för att sedan återvända hem.
De 35 franska stridspiloterna ska öva tillsammans med F21 i veckan. Piloten Stefan Kaarle berättar att de kommer involvera fransmännen i sin vardagliga verksamhet för att knyta an ett närmare samarbete.
– De kommer att vara med i våra dagliga övningar. Att de kommer hit och övar med oss är okomplicerat men ger oss mycket.
Även Stefan Kaarle tror att Luleå blir en alltmer attraktiv plats att öva på.
– Luleå är en ganska speciell plats i Europa eftersom det ligger så pass norrut. Jag tror det är bra för andra länder att visa att de kan verka i olika klimat, säger han.
Vad ser du fram emot under veckan?
– Det är alltid roligt att träffa och öva med jämlikar från andra länder som tänker och övar på ungefär samma sätt.