Från skamfläck till park

I höst ska arbetet på Södra hamnplan vara klart. Då har det som kallats för Luleås skamfläck förvandlats till ett vackert torg- och parkområde.

KAJEN. Den 31 maj startar sommarens turbåtstrafik. I år ska båtarna avgå från den nya kajen i Södra hamn.

KAJEN. Den 31 maj startar sommarens turbåtstrafik. I år ska båtarna avgå från den nya kajen i Södra hamn.

Foto: Linda Wikström

Luleå2013-05-18 06:00

Redan 2008 började arbetena med att förstärka själva kajen i Södra hamn. Sedan 2010 har man under vår, sommar och höst jobbat med att färdigställa markområdet. I augusti ska det vara klart.
– Det har tagit tid, men det måste ta tid då det är så mycket sten att lägga. Då man ska lägga mönster tar det ännu mer tid, säger projektledaren Tobias Wärja, Luleå kommun.
Över 400.000 gatstenar
Då det är färdigt kommer man ha lagt cirka 360.000 smågatsten på en yta av 4.376 kvadratmeter och cirka 48.000 storgatsten på en yta av 1.460 kvadratmeter.
Fredagen den 31 maj startar årets skärgårdstrafik. Nytt för i år är att båtarna kommer att avgå från den nya turbåtskajen. Vågbrytarna har redan lagts ut och det jobbas febrilt med att man ska bli färdig med den delen. Bland annat ska trappor och bänkar kläs in med trä för att skapa sittplatser där man ska kunna sitta och vänta på båtarna, eller bara njuta av havsutsikten.
Totalt blir det 40 p-platser, där de som åker med båtarna ska kunna parkera sina bilar. Men de öppnas först i augusti och det kan givetvis skapa problem i sommar.
– Folk får parkera på de vanliga p-platserna i stan. Av säkerhetsskäl kan vi inte ha bilar som kör inne på arbetsområdet, säger Tobias Wärja.
Runt den gamla hamnkranen, som målats och snyggats till, får man inte göra så mycket eftersom den är k-märkt. Hamnkranens formspråk går igen i designen av de specialutformade belysningsstolparna på området. Och det har satsats mycket på ljussättningen. Något som kommer att synas i höst och vinter.
Likna islossning
De närmaste dagarna börjar också arbetet med att ställa i ordning den cirka 3.000 kvadratmeter stora torgytan.
– Det är lagt en typ av betongasfalt och den ska nu slipas upp så att det ser ut ungefär som marmor. Det ska även fräsas ned metallställningar för att få fram ett mönster som liknar en islossning, förklarar Tobias Wärja.
Exakt hur torget ska användas är inte bestämt. Tanken är att det ska vara en stor öppen yta som kan användas året om.
– Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp. Det kan vara torghandel och det är förberett för att kunna användas till evenemang av olika slag. På vintern har det pratats om en isbana eller en stor snöhög för vinterlek, berättar Tobias Wärja.
Längs Varvsgatan ska en trädallé planteras och det kommer givetvis också att planteras ut en hel del blommor.
– Det kommer att bli fint. Det kommer att bli mer liv i den här delen av stan, säger Tobias Wärja. 
Sedan återstår bara en sak, nämligen vad man ska göra med det gamla hamnmagasinet. Det troliga är att det rivs och ersätts med en ny byggnad. Frågan utreds av tekniske chefen. Innan man tar något beslut i frågan måste man också hitta framtida hyresgäster.

Fakta | Södra hamnplan
Totalt kommer det att finnas
213 belysningsarmaturer.
Det har dragits cirka sju kilometer kabelrör till armaturerna.
En vattenränna kommer att gå diagonalt genom torgytan.
En pump kommer att pumpa 300 liter vatten per minut genom rännan.
Den totala budgeten ligger på cirka 85 miljoner kronor. Då ingår inte kostnaderna för renoveringen av hamnkranen och vad det kostar att bygga ett nytt hamnmagasin eller renovera det befintliga magasinet.
Vintertid kommer området att snöröjas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om