Från jord till bord med lek
En matlagningsdag och historielektion på samma gång. Det är vad de minsta barnen erbjuds på friluftsmuseet Hägnan just nu.
- Det roligaste var att baka bröd, tycker Tova Parnes, en 6-årig deltagare från Luleå.
- Det roligaste var att baka bröd, tycker Tova Parnes, en 6-årig deltagare från Luleå.
Det finns många barn som inte känner till matens ursprung. Andra har aldrig provat på att tillaga mat från grunden. Det vill personalen på Hägnan ändra på.
- Det är viktigt att även små barn får lära sig om den mat vi äter, säger Lisa Lång, antikvarie på det välbesökta friluftsmuseet.
- Här får de till exempel se kornens väg ändå från åkrarna, hur den tillverkas och blir till bröd.
På dagens meny står grönsakssoppa med hembakt bröd och nykärnat smör. Barnen har fått vara delaktiga i hela tillverkningsprocessen.
När Kurirens team stiger in i bagarstugan på Hägnan möts vi av doften av nybakat bröd. Barnen är i full färd med att kärna grädde.
- Om vi fortsätter att kärna nu kommer vi att få smör, förklarar Lisa Lång med tålamod och inlevelse.
Barnen, som alla är klädda i tidstypiska dräkter från 1920-talet, lyssnar och lär. Alla vill prova på hur det är att använda det gamla köksredskapen från svunna tider.
När smöret separerats från kärnmjölken tas det upp och placeras i en skål. Med lite hjälp från Lisa Lång får barnen själva tvätta och salta det färska smöret.
- Jag vill också salta, säger Philip H Bergström ivrigt. Han är 6 år och tycker att det är kul att lära sig hur man lagar mat.
På en bakbänk av trä ligger de nybakade brödkakorna på rad. Det sprakar i den vedeldade spisen och doften av en puttrande grönsakssoppa sprider sig i rummet.
Lisa Lång intygar att barnen lärt sig mycket under dagen och att de visar stort intresse.
- Vi har hållit på sen klockan nio imorse och alla barnen är i full gång. Snart ska vi ta en lunchpaus och då ska vi äta av maten som vi tillagat här under dagen.
- Det brukar vara uppskattat.
- Det roligaste var att få baka bröd, tycker Sally Blind, som har med sig sin storasyster.
- Jag har aldrig bakat förut och det var jättekul.
- Och gott, säger 9-åringen från Piteå och avslöjar att hon redan provsmakat en bit.
Till efterrätt kommer barnen att bjudas på hembakad rabarberkaka med vispgrädde. Egenhändigt kärnad, förstås.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!