Från ett toppenjobb till ett annat: "Kämpade med näbbar och klor"

”Nu får jag dansa vals med det jag tror på!”, säger Anna Behm som blir regionchef för Hej främling. "Jag vill att alla ska må bra och känna tillhörighet. Det har jag min mamma att tacka för. Nu ska jag jobba med hälsa för innanförskap på heltid – en ynnest!"

Anna Behm brinner för innanförskap och inkludering.

Anna Behm brinner för innanförskap och inkludering.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2024-07-08 05:00

Från ett toppenjobb till ett annat. Anna Behm lämnar rollen som processledare på Teknikcollege Norrbotten och kliver på en ny tjänst hos organisationen Hej främling.

Jag har bara jobbat på teknikcollege i ett år men vill poängtera att jag inte går ifrån något utan till något. Jag har ett viktigt och spännande jobb nu men när jag fick chansen att jobba med inkludering gick det inte att tacka nej. Jag brinner ju för just det!

undefined
Anna Behm brinner för innanförskap och inkludering.

Som barn var Anna Behm, 47, rädd för A-lagarna på stan, tills mamma fick henne på andra tankar.

Mamma sa att de är människor precis som vi, att jag skulle säga hej när vi passerade. Det är helt och hållet mammas förtjänst att också jag har blivit en sådan som vill att alla människor ska bli sedda och få må bra.

Annas mamma adopterade henne och en syster på egen hand – något som inte var vanligt på 70-talet. Dörrarna till familjens hem stod alltid öppna för den som behövde husrum. De tog emot utbytesstudenter och familjehemsbarn och när ett stort religiöst konvent tog plats i stan och det efterlystes sängplatser erbjöd mamman sängplatser.

undefined
Anna Behm är inte främmande för att säga hej till en främling.

Dottern gick i sin mors fotspår och blev familjehemsmamma redan i 20-årsåldern. Och så har det fortsatt. Hon har blivit prisad med guldhjärta för sin insats för en skolelev som hade det tufft under grundskolan, jobbar som sjukhusclown och ställer upp så fort någon behöver henne.

Redan innan jag var aktuell för den nya tjänsten har jag varit med på Hej främlings aktiviteter och i år var jag cykelledare på en kurs där både barn och vuxna får lära sig att cykla. Det var jättekul!

undefined
Till Hej främlings aktiviteter är allts gratis och alla är välkomna, oavsett bakgrund och ålder.Deltagarna Hanin och Sara high-fivar efter en innebandymatch.

När Anna såg annonsen om regionchef tänkte hon till en början att hon inte hade rätt ledarerfarenhet för att ha en chans att få tjänsten.

Men när jag sedan blev uppmanad att söka den så bestämde jag mig för att kämpa med näbbar och klor för att få jobbet, skrattar Anna som ser fram emot att börja i sin nya roll i augusti.

Organisationen Hej främling har sin upprinnelse i att tre vänner ville göra skillnad och bjöd in de nyanlända på en flyktingförläggning till en skidaktivitet. Året var 2013 och sedan dess har mycket hänt. I dag finns Hej främling på 50 platser runtom i landet och Anna Behm kommer att ansvara för verksamheten i Norrbotten och Västerbotten.

Hej främling

Verksamheten bygger på FN:s princip om allas lika värde, Agenda 2030 och deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Att få höra till, vara delaktig och må bra är viktiga mänskliga rättigheter. Hej främlings aktiviteter, med inriktningen hälsa och kultur, är öppna och gratis för alla oavsett ålder och bakgrund. Läs mer här: https://hejframling.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!