Det framgår av Norrlandsfondens nya konjunkturrapport, som baseras på siffror från statliga Konjunkturinstitutet.
– Vår rapport bygger på en kvartalsvis mätning som KI har gjort sedan lång tid tillbaka. Vi har brutit ned det på Norrlands- och länsnivå för att göra det mer intressant, säger Lars-Olov Söderström, vd för Norrlandsfonden.
Företagen har svarat på ett antal frågor som rör det egna företaget. Svaren vägs samman till en konfidensindikator. Ett värde över 110 indikerar att läget är mycket starkare än normalt, 100-110 att läget är starkare än normalt, 90-100 svagare än normalt och under 90 mycket svagare än normalt.
– Hela barometern bygger på företagens egna bedömningar av läget och utvecklingen framgent, säger Lars-Olov Söderström, vd för Norrlandsfonden.
Tillverkningsindustrin dyker
Konjunkturrapporten behandlar de fem Norrlandslänen. Bedömningen av konjunkturen i Norrbotten skiljer sig kraftigt, beroende på bransch. För de privata tjänsteföretagen, detaljhandeln samt företag inom bygg- och anläggningsverksamhet pekar kurvorna nu uppåt.
Men tillverkningsindustrin i Norrbotten rapporterar en mycket svag konjunktur. Index ligger på 87,5.
Vad beror det på?
– Tillverkningsindustrin har en större känslighet mot export, så där påverkar säkert den svaga ekonomin ute i Europa. Sedan beror det på vilken typ av tillverkningsindustri man har i länet, här har vi stålverk som är pressade mer än andra sektorer, säger Lars-Olov Söderström.
Gruvbolagen räknas inte
Företag inom mineralutvinning, som LKAB och Boliden, ingår inte i kategorin tillverkningsindustri.
– Även om LKAB tuffar och går och Northland är på fötterna igen, så det är klart, det har varit en litet instabilare situation för järnmalmen som säker påverkar siffrorna för Norrbotten. Stålverk, massa- och pappersbruk ingår i tillverkningsindustrin och de har litet sämre tider, fortsätter Lars-Olov Söderström.
Konjunkturläget har förbättrats för näringslivet i Norrbotten. Under första kvartalet i år låg index på 92,7. Det har nu förbättrats till 101,1.
– Det intressanta med Norrbotten, totalt sett när man lägger ihop kurvorna så blir totalbilden positiv. Den negativa utvecklingen för tillverkningsindustrin vägs upp av att det är en stark positiv utveckling för framförallt tjänsteföretagen, säger Lars-Olov Söderström.