Framtidens kontor finns redan här

Pandemin med dess restriktioner har gjort hemarbete betydligt vanligare. Och på kontorsfronten har redan förändringar skett. "Man tar sin bokhylla och går", säger Lena Lindbäck, arbetsförmedlare.

Lena Lindbäck, arbetsförmedlare och skyddsombud, i lokalerna som för dagen står relativt oanvända, på grund av pandemin.

Lena Lindbäck, arbetsförmedlare och skyddsombud, i lokalerna som för dagen står relativt oanvända, på grund av pandemin.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2021-05-04 17:05

Vi har tidigare berättat om stadsbyggnadsförvaltningen där i stort sett alla sitter i kontorslandskap – med egen arbetsplats, med höj- och sänkbart skrivbord samt en hyllsektion med låsbart skåp. 

Arbetsförmedlingen var dock före med att ta steget till framtidens kontor och arbetsplatser.

Från centralt håll hade beslutats att öppna landskap inte var bästa modellen, varför fackliga representanter och skyddsombud i Luleå engagerades i planeringen och utformningen av lokalerna. Medarbetarna fick därefter tycka till om förslaget – ingen hade något emot det.

I oktober 2018 gick flytten till Telias gamla lokaler på Kungsgatan. 

– Vi fick vara med och utforma de övriga två våningarna, säger arbetsförmedlare Lena Lindbäck.

På entréplanet finns förutom mötesrum och ett fåtal kontor. Kundtorget – som i princip ser likadant ut i hela landet – ska när väl coronarestriktionerna lättas, nyttjas för informations- och rekryteringsträffar samt möten med arbetsgivare. Nu är det skype eller telefon som gäller.

– Vi har mycket bra lokaler. Vi är mycket nöjda, det finns inga klagomål, säger hon och är nöjd med att de fått vara med och påverka hela vägen fram, så även färgsättningen främst i kontorsutrymmen.

Numera är hon även skyddsombud och visar runt i de nästan folktomma lokalerna. Under pandemin jobbar alla hemifrån majoriteten av tiden.

– Under tid av corona är de flesta kollegor på kontoret en till två dagar i veckan, säger hon och förklarar att endast bokade besök tillåts. Arbetssökande hänvisas numer till statens servicecenter.

I dagsläget håller cirka 90 medarbetare inom olika yrkesgrupper till i lokalerna. Lena Lindbäck har jobbat som förmedlare i elva år – i dagsläget ligger fokus på anställningsstöd. 

– Under maj månad börjar cirka 20 nya arbetsförmedlare, som är visstidsanställda året ut. Vi från Luleå servar även arbetsgivare och arbetssökande i Boden, Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog, säger hon och siar om betydligt mindre resande i tjänsten i framtiden.

Hon förklarar att samtliga i huset har egna fasta platser, men att skifte kan ska om man exempelvis får nya arbetsuppgifter.

– Då tar man sin bokhylla och går, säger hon och flikar in att alla har bärbar dator.

Enligt henne har placeringen i mindre grupper resulterat ett bättre teamwork. Det har även gjort det lättare att fråga kollega, utan att för den skull störa andra.

Hon betonar också att lokalerna inte är bundna vid bara ett sätt att jobba. 

– Om vi skulle bli färre så är det inga problem med att stycka av.

På kontorsvåningen är de flesta rummen till för fyra personer. Det finns även tre för sex personer, plus några enskilda rum. Vidare finns fyra mindre rum där man kan sätta sig ned med sina kollegor. Kontorsvåningen är en stängd zon som bara är tillgänglig för dem som hör hemma där.

I lokalerna finns även tre större mötesrum och telefonrum.

Från myndighetens sida har även enskildas behov av egna rum, exempelvis på grund av hörselnedsättning, tillgodosetts.

Även i dessa "jobba-hemifrån-tider" väger arbetsmiljön tungt, personalen kan vid behov få exempelvis få höj- och sänkbart skrivbord hem.

– Det sitter inte fast på det sättet.

Efter att ha visat runt på nedre plan konstaterar hon:

– Vi längtar och ser fram emot att träffa kunder igen. Att få använda lokalerna som vi är så stolta över.

Previas undersökning

I Previas hälso- och arbetsmiljöundersökning har totalt 2 088 personer, som arbetar hemifrån mer än 50 procent av sin arbetstid, svarat på frågorna.

Åtta av tio trivs med hemarbete. Bland det positiva: lättare att få ihop vardagspusslet. Efter en tid börjar även arbetsrutiner att sätta sig. Många saknar spontana möten och "surrandet" med kollegor.

Undersökningen visar också att yngre inte är lika positiva till hemarbete, de har också svårare att hålla rutiner som att ta raster och sluta i tid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!