Framtidens elflyg – sträckan Luleå-Pajala intressant

Här är det första steget mot eldrivna flygplan som kan komma att trafikera sträckan Luleå-Pajala om några år. På onsdagen förevisades en svensktillverkad prototyp i Göteborg.

Den före detta LTU-studenten Anders Forslund leder ett projekt att ta fram ett eldrivet passagerarplan. "Jag har själv flugit eldrivet. Det känns bättre, luktar mindre flygbränsle och är betydligt tystare."

Den före detta LTU-studenten Anders Forslund leder ett projekt att ta fram ett eldrivet passagerarplan. "Jag har själv flugit eldrivet. Det känns bättre, luktar mindre flygbränsle och är betydligt tystare."

Foto: Anders Wiklund/TT

Luleå2020-09-25 08:30

Företaget Heart Aerospace grundades 2018. I ledningen finns en före detta LTU-student. Anders Forslund studerade rymdteknik under ett halvår i Kiruna. I dag är han vd för ett företag som tävlar om att ta fram det första eldrivna reguljära flygplanet.

– Vi har kommit långt. Vi har lyckats bygga en drivlina från batteriet till en specialtillverkad propeller. Tekniken finns redan på plats.

Den första prototypen är skalenlig med plats för två ombord. Den har inte testflugits än, men enligt Anders Forslund lär det att ske i närtid.

Visionen är att ta fram ett flygplansmodell med plats för 19 passagerare. Det kommer att vara fem gånger så stor som prototypen och utrustas med fyra elmotorer samt en batterikraft som motsvarar åtta Teslabilar.

Flygplanet är avsett för kortare sträckor. Räckvidden beräknas till 400 kilometer.

– Vi drivs av en vision att öka tillgängligheten i Sverige och tror att eldrift är en bra grej för att få ekonomi även för små flygplan. En elmotor av den modell som vi tagit fram kostar en 30-del av kostnaden för en jetmotor och är billigare att underhålla.

Enligt Anders Forslund pågår "en intressant diskussion" med Trafikverket om möjligheten att i framtiden använda eldrivna passagerarplan på kortare distanser. Han pekar ut sträckor som Stockholm-Visby, Luleå-Pajala samt Umeå-Vasa som särskilt intressanta.

Utvecklingen i branschen går snabbt. Nyligen certifierades ett japanskt plan med plats för två passagerare.

– Vi räknar med att bygga det första fullstora planet 2024. Sedan kommer det att krävas minst två år av tester innan det kan bli certifierat, berättar Anders Forslund.

Finns det tekniska problem kvar att lösa som exempelvis säkerhetsåtgärder vid eventuella blixtnedslag?

– Tekniken används redan på större jetdrivna passagerarplan i dag. Ombord finns litiumbatterier som bland annat ger kraft till planens navigeringsinstrument.

Anders Forslund medger att det återstår en hel del innan en eventuell certifiering. Ett av problemen är att klara finansieringen till det stora industriprojektet.

– Vi tror att vi ser en väg framåt. Det kommer att kosta tre miljarder kronor innan vi kan se ett eldrivet passagerarplan i luften. Det låter som jättemycket pengar, men vi satsar på höghastighetståg och det militära. Vi kan lika gärna ställa oss frågan: Har vi råd att inte investera i det här?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!