Framtiden tar form på +55-boendet

Framtiden har flyttat in på bostadsrättsföreningen Senioren. På +55-boendet i Luleå läggs grunden hur din elräkning kan se ut om några år.

FESTSUGEN. Bostadsrättsföreningens ordförande Bertil Eriksson håller masken, men utlovar en vårfest om boende klarar målsättningen.

FESTSUGEN. Bostadsrättsföreningens ordförande Bertil Eriksson håller masken, men utlovar en vårfest om boende klarar målsättningen.

Foto: Åsa Stubbfält

Luleå2014-02-04 07:00

Det handlar om ett forskningsprojekt som kan få stor betydelse i hela Europa. Med hjälp av EU-medel genomförs för närvarande tre pilotstudier. Det handlar om ett shoppingcenter i Milano, ett universitet i Coventry samt bostadsrättsföreningen Senioren som ligger vid Mjölkuddens kyrka.

Ett europeiskt dilemma

Projektledare för den norrbottniska delen av Cassandraprojektet är Marita Holst från Luleå tekniska universitet. Hennes uppdrag är att undersöka om det går att flytta elkonsumtionen från timmar med extremt hög förbrukning.

– Elbolag över hela Europa brottas med samma problem. Tanken med det här projektet är att hitta sätt ta bort effekttopparna och flytta elförbrukning till tider där belastningen är lägre. Vinsterna skulle bli stora. Man skulle slippa bygga ut infrastukturen ytterligare och på samma gång minska beroendet av olja och kol som ofta tas till för att klara av effekttopparna.

Missar bastubadet

Via Cassandraprojektet har alla lägenheter i brf Senioren fått tillgång till en webbportal, som ger möjlighet att avläsa elförbrukningen i realtid. Dessutom har en dataskärm placerats vid föreningens bibliotek, där de boende kan följa åtgången i tvättstuga, bastu samt vid garagen.

En sponsor har utlovat ett pris på 1.500 euro om föreningen klarar att flytta sju procent av sin elförbrukning.

Folke Ohlin och hans fru Anna-Britta har bott på Senioren i snart elva år. Det här med att spara ström är inget nytt för paret som tidigare bott i villa i 44 år.

– Cassandraprojektet har inte påverkat våra liv speciellt mycket. Rent praktiskt har det inneburit att vi inte satt på diskmaskinen förrän efter klockan 19 och att jag har gått miste om ett bastubad i veckan. Styrelsen har bytt tid för bastun, säger Folke Ohlin och blinkar finurligt.

Hemligheten bakom succén

När Norrbottens-Kuriren kommer på besök har Cassandraprojektet hunnit halvvägs. På två månader har föreningen lyckats flytta hela 32,5 procent av sin elförbrukning.

– Jag är mycket imponerad, säger projektledare Marita Holst. Vi trodde att vi satt upp ett högt mål, men de har motbevisat oss med råge. Det här visar att med små medel kan man påverka elförbrukningen under dygnet. Det handlar om en viktig kunskap, eftersom det här kan bli verklighet den dag som rörliga eltaxor timme för timme införs.

Hemligheten bakom det goda resultatet är att föreningen helt sonika valt att stänga bastun och tvättstugan under de tre hårt belastade timmarna under dygnet.

– Det vi lättast kunde påverka var elförbrukningen i våra gemensamma utrymmen, säger ordförande Bertil Eriksson. Däremot har vi inte fått lika goda resultat i respektive lägenheter. Det är möjligt att det kan bero på att det saknas en personlig motivering för att få folk att förändra sin energiförbrukning. Om det hade funnits ett differentierat elpris hade utfallet kunnat bli ett annat.

Vad vill du göra av priset?

– Jag säger som den gamle centerledaren Gunnar Hedlund brukade säga "man ska inte sälja skinnet innan björnen är skjuten", men det naturliga är att det blir någon form av vårfest på Senioren, lovar Bertil Eriksson.

Fakta / Brf Senioren

Bostadsföreningen Senioren byggdes vid radiomasten på Mjölkudden 1993. Det är ett så kallat +55-boende som består av totalt 33 lägenheter. Yngsta delägaren är 60 år och den äldsta är 94 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!