Framtiden ser ljus ut
Den goda konjunkturen i Norrbotten håller i sig. Det medför att omkring 2.400 nya arbetstillfällen skapas i år och 2.000 nästa år. - Ökningen är den starkaste sedan mitten av 1980-talet och överträffar våra prognoser mycket kraftigt, säger länsarbetsnämndens Anders Pekkari.
Resultatet av undersökningen är mycket positiv. Drygt hälften (55 procent) av företagen säger att orderingången ökat mycket kraftigt. Och sju av tio företag säger att de måste nyanställa för att möta den ökade efterfrågan.
Anders Pekkari har arbetat på länsarbetsnämnden i drygt 20 år och säger att han inte upplevt något liknande.
- Våra prognoser för 2006 och 2007 var mycket optimistiska. Men utvecklingen överträffar våra prognoser mycket kraftigt. Antalet lediga jobb ökade med 30 procent under årets första tio månader. Det är historiska siffror, senast vi hade en sådan här utveckling var i mitten av 1980-talet.
Färre varsel
Den positiva utvecklingen visar sig på flera sätt: antalet varsel för årets första tio månader var 550 jämfört med 1.040 under samma period förra året.
Det är tjänstesektorn som svarar för den största ökningen när det gäller sysselsättning, det handlar om 800 nya jobb. Inom vård och omsorg ökade antalet nya jobb med 600 och lika mycket inom hotell- och restaurangbranschen.
Pekkari säger att det kommer att bli en viss avmattning nästa år även om den goda konjunkturen kommer att hålla i sig.
Ökningen av antalet sysselsatta påverkar den så kallade obalansen, de som är öppet arbetslösa och de som deltar i något utbildningsprogram. Tidigare var obalansen 9,0 procent, nu ligger den på 7,9.
Det ska jämföras med genomsnittet för Sverige som ligger på 6,5 procent.
- Under många år hade Norrbotten en obalans som var 2,5 gånger högre än riksgenomsnittet. Nu har utvecklingen vänt och vi närmar oss riksgenomsnittet och det är oerhört glädjande, säger länsarbetsdirektören Lena Liljebäck.
Samtidigt som hon säger sig vara nöjd med utvecklingen finns det en sak som oroar henne. Det handlar om att länsarbetsnämnden i Norrbotten får en sänkning av sina anslag med 500 miljoner kronor, en halv miljard, för nästa år.
Ungdomar drabbas
- Värst drabbas ungdomar som inte fullföljt sin gymnasieutbildning eftersom vi inte kommer att kunna erbjuda dem utbildningsplatser. Vi kommer heller inte att kunna genomföra lovade utbildningar, säger Lena Liljebäck.
Samtidigt talar hon om de åtgärder som den nya regeringen tänker införa. Det handlar bland annat om att slopa arbetsgivaravgiften för dem som varit långtidssjukskrivna.
I förslaget ingår att arbetsgivaravgiften slopas så att den blir lika lång som en person varit långtidsarbetslös. Gränsen går vid fem år.
Liljebäck talar om flera andra åtgärder som regeringen tänker införa för att minska arbetslösheten. Någon prognos om effekten av de här åtgärderna vill hon inte göra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!