Framgång för filéerna
Det var en hård kamp och många duktiga tävlande men när Kurirens testpanel hade sagt sitt stod det klart att 2007 års bästa surströmming heter Mannerströms, en sort med enbart romstinna honströmmingar. I övrigt var det filéerna som stod för sensationerna vid årets test.
FAKTA/SURSTRÖMMING
Surströmming är strömming som konserverats genom fermentering. Fisken saltas, läggs i tunnor och börjar jäsa då strömmingens egna enzymer tillsammans med mjölksyrabildande bakterier bildar syra ur enkla sockerarter i fisken. Påståendet att fisken är rutten är en fördom.
Man tror att surströmming är en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige blev mycket vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Wasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt, och effekten blev därmed en jäsning av fisken.
Surströmmingstillverkningen har sitt centrum kring Höga kusten men tillverkas längs hela Norrlandskusten från Utvalnäs i söder till Kalix i norr, ofta i små familjeföretag i fiskelägen. Den säljs och konsumeras i hela landet, med tonvikt på Norrlandskusten.
Surströmming saluförs traditionellt sett inte förrän från och med den så kallade surströmmingspremiären, den tredje torsdagen i augusti. Fram till år 1998 var surströmmingspremiären lagstadgad för att myndigheterna ville försäkra sig om att den saluförda fisken verkligen var tillräckligt mogen. I dag upprätthålls dock traditionen av surströmmingstillverkarna på egen hand.
Finsmakare hävdar ofta att förra årets inläggning smakar bäst.
De klassiska tillbehören till surströmmingen är kokt potatis (ofta mandelpotatis), rå gul eller röd lök och hårt eller mjukt tunnbröd med smör (messmör är en variant). Även gräddfil, tomat, dill med mera kan förekomma.
Till surströmming dricks vanligen öl och nubbe, men även här finns finsmakare som hävdar att mjölk passar bäst och att alkohol bara dövar smaken. Källa: WIKIPEDIA
Man tror att surströmming är en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige blev mycket vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Wasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt, och effekten blev därmed en jäsning av fisken.
Surströmmingstillverkningen har sitt centrum kring Höga kusten men tillverkas längs hela Norrlandskusten från Utvalnäs i söder till Kalix i norr, ofta i små familjeföretag i fiskelägen. Den säljs och konsumeras i hela landet, med tonvikt på Norrlandskusten.
Surströmming saluförs traditionellt sett inte förrän från och med den så kallade surströmmingspremiären, den tredje torsdagen i augusti. Fram till år 1998 var surströmmingspremiären lagstadgad för att myndigheterna ville försäkra sig om att den saluförda fisken verkligen var tillräckligt mogen. I dag upprätthålls dock traditionen av surströmmingstillverkarna på egen hand.
Finsmakare hävdar ofta att förra årets inläggning smakar bäst.
De klassiska tillbehören till surströmmingen är kokt potatis (ofta mandelpotatis), rå gul eller röd lök och hårt eller mjukt tunnbröd med smör (messmör är en variant). Även gräddfil, tomat, dill med mera kan förekomma.
Till surströmming dricks vanligen öl och nubbe, men även här finns finsmakare som hävdar att mjölk passar bäst och att alkohol bara dövar smaken. Källa: WIKIPEDIA
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!