Framgång för filéerna
Det var en hård kamp och många duktiga tävlande men när Kurirens testpanel hade sagt sitt stod det klart att 2007 års bästa surströmming heter Mannerströms, en sort med enbart romstinna honströmmingar. I övrigt var det filéerna som stod för sensationerna vid årets test.
DRAGARE
Foto: Shaon Chakraborty
Bra råvaror och tillbehör som komplement till surströmmingen är minst lika viktiga för att göra surströmmingsfesten till en riktigt njutbar gastronomisk upplevelse. Tunnbröd av bästa kvalitet krävs förstås och det ska absolut vara bakat i länet.Färskpotatis ska det vara, gärna mandel. Ett bra smörgåsfett, gärna från kor, hackad lök och lämplig dryck är också givna tillbehör. Ovanstående ingredienser räcker för att man ska kunna sätta samman den perfekta surströmmingsklämman och uppnå den fullkomliga lyckan. Luleå Mäss & Kongress AB
Den här gången bestod Kurirens jury av folk från Luleå Mäss & Kongress AB, det vill säga det kommunala bolag som bland annat ordnar Luleåkalaset, Vårmässan och Hantverksdagarna. Företaget ordnar också seminarier, utställningar, kongresser, konferenser och andra arrangemang. VD:n Margit Eklund var en i det glada gänget som med förtjusning kastade sig över den roliga men tuffa arbetsuppgiften att prova 13 sorters surströmming. Efter en stunds andaktsfull tystnad utbrast hon:- Det här är en seriös test och då har man inte tid att prata.Färdigfiléad surströmming är en produkt som växer. Salterierna rapporterar att de säljer mer och mer av sina filéburkar och det finns till och med fabrikanter som redan skickat ut alla sina filéer till butikerna. Det finns med andra ord risk för slutförsäljning.Det sägs att det är unga och pensionärer som är de främsta filéälskarna men de riktiga traditionalisterna ska förstås ha hela strömmingar (utan huvud) kompletta med inälvor och allt.Filé först
Kurirens testpanel fick därför, för ovanlighetens skull, börja testet med årets filéinläggningar. Fem olika fanns med i testet och det gick riktigt bra för dem (se resultatet nedan). Bäst lyckades Oskars filé som knep andraplatsen och Kallax filé var inte mycket sämre som fyra.Att kvaliteten på de insaltade filéerna definitivt har höjts på senare år är årets testresultat definitivt ett bevis på.Helsvarta, lite exklusiva, Mannerströms surströmming kunde emellertid ingen rå på. Den föll verkligen juryn på läppen och fick till och med bästa betyget i testets samtliga "delmoment".Ung debut
Bästa "norrbottning" blev Guldfisken med en tredjeplats men eftersom den inte tillverkas i länet så blev Kallax filé bäst i länet med Storö som god tvåa på länslistan.I juryn fanns exempelvis Margareta Granström som debuterade som surströmmingsätare redan vid tre års ålder.- Min morfar, som bodde i Sandviken utanför Kalix, tillverkade egen strömming, berättar Granström.Hon trodde sig också vara säker på hur man skiljer Norrbottensströmming från Höga kusten-dito.- Höga kusten-strömmingen brukar vara större och lagen är ofta grumligare än hos de norrbottniska.Ingen krogmat
Krögaren Thomas Lidberg gillar surströmming, även om det knappast är mat som lämpar sig för krogen.- Visst är det skillnad mellan de olika fabrikaten. Sältan och konsistensen är det som skiljer mest mellan märkena.Leif väntade med sin surströmingsdebut till 40-årsåldern men det beror antagligen helt och hållet på hans finska ursprung.- Jag var och hälsade på min mamma i Finland häromdagen och berättade att jag skulle äta surströmming. Där vet man inte vad surströmming är, säger han.Fotnot: Kurirens testpanel hade ingen aning om vilken strömming de stoppade i munnen. Det rörde sig med andra ord om ett så kallat blindtest. Trots det är det svårt att genomföra ett fullkomligt opartiskt test - speciellt när så många sorter ska avsmakas.
Surströmming är strömming som konserverats genom fermentering. Fisken saltas, läggs i tunnor och börjar jäsa då strömmingens egna enzymer tillsammans med mjölksyrabildande bakterier bildar syra ur enkla sockerarter i fisken. Påståendet att fisken är rutten är en fördom.Man tror att surströmming är en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige blev mycket vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Wasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt, och effekten blev därmed en jäsning av fisken.Surströmmingstillverkningen har sitt centrum kring Höga kusten men tillverkas längs hela Norrlandskusten från Utvalnäs i söder till Kalix i norr, ofta i små familjeföretag i fiskelägen. Den säljs och konsumeras i hela landet, med tonvikt på Norrlandskusten.Surströmming saluförs traditionellt sett inte förrän från och med den så kallade surströmmingspremiären, den tredje torsdagen i augusti. Fram till år 1998 var surströmmingspremiären lagstadgad för att myndigheterna ville försäkra sig om att den saluförda fisken verkligen var tillräckligt mogen. I dag upprätthålls dock traditionen av surströmmingstillverkarna på egen hand.Finsmakare hävdar ofta att förra årets inläggning smakar bäst.De klassiska tillbehören till surströmmingen är kokt potatis (ofta mandelpotatis), rå gul eller röd lök och hårt eller mjukt tunnbröd med smör (messmör är en variant). Även gräddfil, tomat, dill med mera kan förekomma. Till surströmming dricks vanligen öl och nubbe, men även här finns finsmakare som hävdar att mjölk passar bäst och att alkohol bara dövar smaken. Källa: WIKIPEDIA
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!