Fråga om fjälljakten - före valet

Även i höst kommer utländska jägare att jaga i fjällen på samma villkor som svenskar. Regeringen vill inte ändra reglerna och skyller på EU. Men den som är intresserad av fjälljakten bör inte svälja det argumentet alltför lätt.

ÖPPNA GRÄNSER. För många jägare i Norrbotten har fjälljaktsreglerna en stor betydelse för vardagsjakten. Dessa jägare har all anledning att ställa krav på sina riksdagskandidater, för svenska politiker har friare händer vad gäller fjälljakten än de vill medge.

ÖPPNA GRÄNSER. För många jägare i Norrbotten har fjälljaktsreglerna en stor betydelse för vardagsjakten. Dessa jägare har all anledning att ställa krav på sina riksdagskandidater, för svenska politiker har friare händer vad gäller fjälljakten än de vill medge.

Foto: Ulf Lindroth

Luleå2010-06-14 06:00
År 2007 ändrade regeringen reglerna för utländska småviltjägare i de svenska fjällen. Några turistföretagare från Arjeplog hade anmält länsstyrelsen i Norrbottens län till kommerskollegiet för att de ansåg att fjälljaktsreglerna diskriminerade utländska jägare och bröt mot reglerna i EU:s tjänstedirektiv. När EU-kommissionen med anledning av turistföretagarnas anmälan ställde en fråga till den svenska regeringen om hur de aktuella reglerna förhöll sig till diskrimineringsförbudet och reglerna om fri rörlighet för tjänster fick de inget svar på frågan. Istället ändrade regeringen genast reglerna och likställde utländska
jägare med svenska. Hårdare kokurrens
Följden av de öppna gränserna har blivit en hårdare konkurrens om jakttillfällena. Svenska jägare har missgynnats och ironiskt nog har många mindre guideföretag upphört eftersom trängseln omöjliggör en bra verksamhet. I dag hävdar regeringen att det är omöjligt att ändra tillbaka, eftersom EU:s regelverk förbjuder särbehandling av i landet boende jägare. Men en enkel granskning visar att detta inte stämmer. För att få EU-reglerna testade anmälde föreningen Jaktreform Norge och Finland till EU-kommissionen, eftersom även deras regler gynnade inhemska jägare. Finland fick rätt av EU-kommissionen. Norge, som är ett EES-land, granskades inte av kommissionen men fick istället rätt av EFTA. Danmark, som gynnar danska jägare vid sjöfågeljakt på statens vatten, har efter en mindre regeländring också fått godkänt av EU-kommissionen. I EU-kommissionens svar till Jaktreform angående Finlands regler skrevs att "När det gäller myndigheters utfärdande av jaktlicenser till dem som ansökt om licens är det vanskligt att säga att det skulle vara frågan om tillhandahållande av tjänster som omfattas av friheten att tillhandahålla tjänster". Danmark hade gjort en lagändring för att vara helt säkra på att deras regler stämde överens med EU-reglerna. Ändringen innebar att inte bara som tidigare fast boende i Danmark fick jaga på statens vatten, utan även personer som befann sig i Danmark med stöd av den fria rörligheten för arbetskraft, det vill säga personer som arbetade i landet. Styrdokument om jakt
Med detta konstaterade EU-kommissionen i sitt svar till Jaktreform att både Finland och Danmark uppfyllde
EU:s krav. Men den svenska regeringen håller fast vid att den inte kan återställa de tidigare reglerna som prioriterade jaktupplåtelser till i Sverige boende jägare därför att EU inte tillåter detta. Som om inte svaren till Jaktreform undergrävt det argumentet tillräckligt har Europarådet, där alla EU:s medlemsländer samt ytterligare några europeiska länder är medlemmar, publicerat ett styrdokument om jakt i Europa, "European Charter on Hunting and Biodiversity". Där slås tydligt fast att skilda regler för lokala jägare och "jaktturister" är normen. I riktlinjerna för jaktresearrangörer står att de ska: "Acceptera att deras tillgång till jakt kan vara begränsad och/eller att de kan få betala högre avgifter än lokalt boende jägare." För den som värderar jakten i fjället högt finns det anledning att förhöra sig med riksdagskandidaterna från länet om hur de ser på fjälljaktsfrågan. Före valet. För idag handlar det inte om vad EU tillåter. Det handlar om vad regeringen vill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om