Moderaten Lennart Forsberg överklagade samtliga beslut vid förra måndagens kommunfullmäktige, med hänvisning till kommunallagen och dess skrivningar rörande distansmöten om att "samtliga deltagare ska se och höra varandra och delta på lika villkor".
Förvaltningsrätten ger för närvarande Lennart Forsberg rätt i deras bedömning som ligger till grund för inhibitionsbeslutet.
Rätten hänvisar även till kommunallagens förarbeten där det framgår att det inte anses "tillräckligt att de som är närvarande i sammanträdeslokalen kan se den distansdeltagande ledamoten. Den distansdeltagande måste även kunna se samtliga andra deltagare. Om flera ledamöter deltar på distans måste även de kunna se varandra".
– Det är rigorösa, formella regler i kommunallagen och dess förarbeten kring hur ett fullmäktigemöte ska hållas på distans, som förvisso skrevs långt innan vi visste vad covid-19 var, men som ändå är strikta tekniska krav. Även Sveriges kommuner och regioner gör en hård tolkning av kraven, säger juristen David Munck som är föredragande i ärendet hos förvaltningsrätten i Luleå.
Samtidigt betonar han att inhibitionsbeslutet är en preliminär bedömning inför förvaltningsrättens slutliga laglighetsprövning.
– Det är den tolkning vi har gjort utifrån det material vi har nu. Det kan komma fler yttranden från kommunen och andra men för nu finns det skäl att inhibera besluten.
Många kommuner sitter med liknande förutsättningar och frågor rörande de politiska beslut som fattas av de förtroendevalda via delvis digitala möten och om de verkligen sker i enlighet med kommunallagen.
– En ny situation och såvitt jag vet har inte detta prövats tidigare. Vi är inte en prejudikatinstans men både inhibitionsbeslutet och kommande dom kan överklagas till kammarrätten. Och då det saknas praxis kan eventuell dom i kammarrätten bli mer vägledande.
Hur länge dröjer det innan förvaltningsrätten gör den formella laglighetsprövningen?
– Vi inser att ärendet är angeläget men jag kan inte utfästa några tidsramar för när det slutligt har avgjorts av oss. Det beror delvis på vad parterna inkommer med för ytterligare yttranden. Vi kan antingen upphäva besluten helt, alltså att inhibitionen består, eller så kommer kommunen med bra motargument som vi inte kände till tidigare.
Han återkommer till att ärendet är principiellt intressant, utifrån demokratiska perspektiv.
– Det kommunala självstyret är någonting fint men kommunerna måste också hålla sig till de strikt reglerade procedurerna enligt kommunallagen. Viktigt i den lokala demokratin att alla kan göra sin röst hörd, säger juristen David Munck.