Förutspår sämre år för löjromen

Det spås bli mindre siklöja i år – men det är inte vad som oroar Lennart Sundström. "Det är sälen som är farlig", varnar yrkesfiskaren från Luleå.

Lennart Sundström. Driver Sundströms Fiske och oroar sig över sälens stora bestånd.

Lennart Sundström. Driver Sundströms Fiske och oroar sig över sälens stora bestånd.

Foto: Lisa Eriksson

Luleå2017-09-25 06:41

Årets löjfiske i Norrbotten har satt i gång. Den ser ut att bli fem intensiva veckor framöver.

När fiskaren Lennart Sundström styr in båten i Lövskärs småbåtshamn ligger det regn i luften. Det är han som driver Sundströms Fiske.

Det är på söndagseftermiddag när båten lägger an vid kajen för att lasta av dagens fångst. En nöjd Lennart Sundström står bland fisklådorna efter den tredje dagen av årets löjfiske ute på fjärdarna utanför Luleå.

– Det har gått bra. Vi har fått ungefär åtta ton tillsammans idag, säger han i båthytten mellan lastningarna av fisklådor.

Trålfisket av siklöja startar den 20 september varje år. Trots att årets fiske knappt har börjat har Lennart Sundström redan sina bestämda föraningar om årets löjfångst.

– Det är lite tidigt att säga, men allt tyder på att det ser ut att vara mindre fisk i fångsten jämfört med de senaste åren, säger Lennart Sundström.

Prognosen inför årets löjfiske pekar åt en minskning i löjromsproduktionen som kan göra att priset för det röda guldet kommer att stiga i höst.

Lennart Sundström berättar att beståndet av siklöjan sett bra ut under flera år, men att återväxten gradvis har försämrats sedan 2013.

Under söndagens fisketur hittade han fisk endast i en fjärd. Ändå är fiskbeståndet inte något som oroar Lennart Sundström. Han berättar att löjbeståndet genom åren alltid går upp och ner.

– För löjan är jag aldrig orolig. Däremot är jag mer bekymrad över skorv och säl.

Sälen är det största hotet mot årets löjfiske, anser Lennart Sundström. Han berättar att sälen äter enorma mängder fisk.

– Gör man ingenting åt sälen kommer kustfisket i Norrbotten att kollapsa. Jag ser mycket skador på fisken. Om de inte hade släppt sälbeståndet hade det kunnat finnas mer fisk. Jag anser att det borde gå att skjuta en större andel säl.

Naturvårdsverket tillåter i dag skyddsjakt på säl eftersom sälar orsakar stora skador på fiskeredskap och fångst. I Norrbotten omfattade jakten i år 100 vikaresälar och 60 gråsälar.

Sveriges landbruksuniversitet, SLU, har länge arbetat för att hitta en lösning på konflikten mellan fisket och sälarna. Där försöker man hitta sälsäkra metoder för fisket, bland annat genom fällor och notfiske.

Och fällorna har Lennart Sundström haft hjälp av:

– Utan de hade det inte alls gått att bedriva fisket.

Siklöjan

Siklöjan är Norrbottens landskapsfisk. Den hör till laxfiskar.

Siklöjan fiskas främst för sin rom, löjrom. Den återfinns i bräckta vatten och trivs utmärkt i Bottenviken.

Siklöjan kan bli upp till 15 centimeter lång och väga 25 gram. Det är honlöjorna som kläms för sin rom.

År 2010 tilldelades Kalix löjrom en så kallad skyddad ursprungsbeteckning som är EU:s starkaste livsmedelsskydd.

Endast rom från siklöja fiskad och bearbetad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får kallas Kalix löjrom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om