Forum för framtidens mat

Goda råvaror kommer från norr! Det är ett faktum som deltagarna i projektet Barents Agro Forum är eniga om. Ett kärvt klimat innebär utmaningar som ger produkter av hög kvalité.

LULEÅ2006-10-12 06:00
Samarbetspartners som lever i samma miljö är vägen till utveckling. Nu avslutas projektet, som bland annat bekostats med EU-medel och pågått i tre år men forumet lever vidare och utvecklas i intressanta projekt för framtiden.
Det var förre landshövdingen Kari Marklund som år 2002 initierade idén att starta ett samarbetsprojekt på Barentsområdet. Ett projekt som skulle syfta till att titta på samarbetsmöjligheter på områden som trädgård, växtodling, husdjur och nya affärsmöjligheter för småskaliga företag i Barentsområdet.
- Jag fick ta hand om projektet och vi startade smått med att träffas i små grupper och sen har vi utvidgat det hela berättar projektkoordinator Helena Zimmer på Norrbottens Hushållningssällskap. Hon berättar att anledningen till att projektet drogs igång var centraliseringen av Svenska SLU:s forskning och ett nedläggningshot mot försöksgården i Öjebyn. De nordliga delarna och våra problem här skulle inte kunna tillgodoses på ett bra sätt med en forskning centraliserad till landets sydligare delar.

Likartat klimat
På Barentsområdet med projektdeltagarna Ryssland, Norge och Finland har man nu hittat det nödvändiga forumet för att kunna utveckla de fyra områdena på ett bra sätt. Utbyte av forskning och samarbete om olika projekt som exempelvis provodling äger rum. I onsdags avslutades projektet men Forumet lever vidare.
- Klimatförhållandena är ju ganska lika i våra länder och därför kan vi lösa gemensamma problem och få fram exempelvis härdiga grödor som lämpar sig för våra områden, och vi kan föra resonemang sinsemellan om för våra områden lämpliga odlingsmetoder. Det säger bland andra Alisher Khaitbaev, chef för jordbruksadministrationen i Murmansk län.

500 unika sorter
I hans område finns bland annat forskningscentret Polar Research station i Apatity.
- Här finns en genbank för världens alla potatissorter, 3.000 stycken, däribland 500 unika sorter, här finns också omkring 500 bärsorter och 400 sorters grönsaker samt fodersorter. Arbetet här går ut på att studera vilka nya grödor som i framtiden kan bli användbara i vårt klimat, förklarar Alisher Khaitbaev. Han förklarar att samarbete har funnits sen tidigare med Finland och Norge men att nu även Sverige är med är glädjande men är ett samarbete som borde etablerats långt tidigare.
Medlemsländerna samarbetar i forumet exempelvis i olika växtförsök. Just nu provodlar alla deltagarländerna en ny jordgubbssort. Något som i slutänden kan komma öppna marknaden till del om försöket slår väl ut. Och på foderväxtssidan har också Ryssland ett intressant försök med vallväxter som kan ge upp till tre skördar på en säsong även under våra korta somrar.

Får mer för köttet
Småskaligt företagande inom olika områden, exempelvis mjölk och köttproduktion finns också med i samarbetet. Hur man framgångsrikt och i samarbete ser till att ha sysselsättning året runt kan bland andra företagaren Ailen Skoge från korporationen Lofoten Lamm, vittna om.
- Här har vi gått samman alla producenter av lamm och samordningen gör att vi kan ta ut mera betalt för köttet. Klimatet i vårt område gör också att vi faktiskt kan få fram ett smakrikare kött och mera marmorerat. Och vi märker att när våra produkter lyfts upp så lyfter vi andra också, säger Skoge som fick kontakt med projektet via organisationen Bioforsk. I det norska exemplet ingår också turism som en av inkomstkällorna för åretruntinkomster i ett avlägset beläget område.
Fakta Barents Agro Forum
Deltagare i projektet är Hushållningssällskapet i Norrbotten, Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, finska MTT research i Lappland och Österbotten, Norska Bioforsk.Holt research Centre,Vågenäs research station och från Ryssland Polar research station, Jordbruksadministrationen i Murmansk och Archaengelsk Institute of Agricultural Sciences. Totalt finns 35 deltagare inne i projektet.Projektet har delfinaniserats av Europeiska Regionala fonden Intereg 3 A Nord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om