Forum för ett Luleå fritt från våld
Ett Luleå fritt från våld. Den visionen har en grupp i Luleå antagit och ett led i arbetet var att i ett öppet forum få fram förslag på åtgärder och vem som ska göra vad. För alla kan göra något, resonerar initiativtagarna.
VÅLDFRITT. Mats Appelgren, Luleåmän - nätverk för kvinnofrid (i mitten) var en av initiativtagarna till Open Space, diskussionsforumet Luleå fritt från våld. Barbro Müller t h ledde diskussionsprocessen.
Foto: Eija Dunder
Barbro Müller och Lena Bengtén från Luleå kommun höll i själva processen med 30-talet engagerade deltagare. Open Space som arbetssättet kallas går ut på att deltagarna själva föreslår vad som, utifrån temat, ska diskuteras i de olika grupperna och sedan får man sälla sig till det ämnet som lockar. Ämnen som kom att diskuteras var bland annat normer och konsekvenser, vardagsvåld, inaktiva ungdomar, föräldrar som förebild, våra arbetsplatser, belysningsstolpar, cyberspace, alkohol och droger, hur vi uppfostrar våra pojkar, subkultur att vara kriminell, med mera.Hamnar mitt emellan
En grupp ungdomar på plats kom från gymnasieskolans barn-och fritidsprogram. Intresset att komma hit hade varit så stort att man fått lotta bland eleverna. De är i 18-19-årsåldern och enligt dem finns det väldigt lite att göra för unga i deras ålder i Luleå. De passade på att lyfta fram frågan om just aktiviteter. - Vi är för gamla för att vara på fritidsgården och för unga för att komma in på krogen. Det finns mycket idrott i stan, men för dem som inte idrottar är det inte bra, säger Martina Brännström.Väl investerade pengar
Ungdomarna menar också att Luleå saknar aktivitetsmöjligheter som finns till exempel Piteå och Boden och att en del av det som finns är alltför dyrt för de med bara studiebidrag.- Satsa på oss unga i stället för statyer som rostbollen i rondellen, säger Gustav Johansson och kompisarna är eniga med honom om att en ungdomsgård i centrum för de äldre ungdomarna där lokala band kan uppträda och där det finns möjlighet att spela biljard och liknande, skulle vara väl investerade pengar. - Vi jobbar gärna själva där, det har jag gjort på ungdomsgården i bostadsområdet när jag var yngre. Man behöver inte få betalt, men vi unga behöver en plats för våra aktiviteter, säger Caroline Karlsson.Polisen K-G Sjödin hade hittat till ungdomsgruppen och hans förslag var att ungdomarna skulle be om en pott pengar som de får använda för att ordna olika aktiviteter.- Man borde också ordna regelbunda möten där ungdomar får ställa ansvariga politiker mot väggen i seriösa diskussionsforum, säger K-G Sjödin.När det gäller arbetet för en tryggare stad ger K-G Sjödin det stora ansvaret till föräldrarna - att vara goda förebilder, att ha disciplin, att våga ha regler.- En 15-årig grabb sade en gång att en förälder ska vara som ett hockeyplank, tåla stötar och stå kvar. Det är inte lätt att få höra att man är världens mossigaste farsa eller att alla andra ungdomar får göra en massa saker, men det är vår roll som förälder. Vi måste också se oss i spegeln. Föregår vi med gott exempel med till exempel alkohol, säger K-G Sjödin.Han är medveten att alla föräldrar inte orkar med sin roll och något enkelt svar på hur samhället ska bli bättre att ta hand om unga på glid finns enligt honom inte .- Men ju mer vi samverkar, desto större än chansen att vi kan hjälpa. Lärare är bra på att upptäcka vilka barn som är i riskzonen att hamna snett och då är det viktigt att det finns kunskap om vilka resurser som behöver sättas in. Det gäller att man sätta in de resurserna i tid och att vi alla hjälps åt med vår bit.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!