Fortsatt dyr mat i länet

Filmjölken har gått upp, men kaffet är billigare än förra sommaren.
Norrbottens matpriser är fortfarande bland landets högsta och på väg upp. Det visar PRO:s årliga prisgranskning.

LULEÅ2003-07-12 06:30
Den årliga prisgranskningen från Pensionärernas riksorganisation, PRO, visar på ökning av matpriserna jämfört med förra året.<br>Stockholm är inte oväntat dyrast, därefter kommer Gävleborg och som nummer tre på den tvivelaktiga prispallen syns Norrbotten.<br> ? Men förr var Norrbotten absolut dyrast, säger undersökningens ansvariga för länet, Kalixbon Birgit Johansson.<br>Dyrare än förra året<br>Priserna har dock gått upp sedan förra året, då låg Norrbotten på fjärde plats. Störst ökning syns bland mejeriprodukterna där fil, grädde och standardmjölken blivit dyrare. Köttet däremot, har generellt blivit billigare, med undantag för lövbiff som i snitt ökat med 4, 61 kronor.<br>Prisgranskning har gjorts med en inköpslista på 40 vanliga hus-hållsvaror och de granskade butikerna är inte lågprisvaruhus, de har en normalstor bemanning på butiksgolvet och ett normalt utbud. Alla landets kommuner har granskats.<br>En femtiolapp mer<br>I Norrbotten kostade PRO:s matkorg 1.032,23 kronor. Att jämföra med landets billigaste län Göteborg där samma korg kostade 984,66 kronor. Det betyder nästan 50 kronor extra per tusenlapp för den som handlar i norr i stället för söder. <br>Ordförande för PRO i Norrbotten, Mauritz Eliasson, skyller på bristande konkurrens.<br> ? Jag tror framför allt att det beror på konkurrensen, det finns till exempel bara ett par butiker i Luleå som går att jämföra, säger han.<br>Något som tillbakavisas från handlarhåll. VD:n för Konsum Norrbotten, Sture Aronsson, förklarar att norra Sverige har dyrare transporter än söderut.<br> ? Vi har generellt bra konkurrens i länet. Men vi har långa transportsträckor, fraktkostnaderna läggs till inköpspriset och i slutänden på hyllpriset, förklarar han.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om