Fortsatta problem i socialtjänsten

Kommunen överklagar inte vitet på 300.000 kronor för brister i arbetsmiljön på socialtjänstens barn- och ungdomssektion. Nu pågår fackliga förhandlingar om problemen på arbetsplatsen.
– Arbetsbelastningen är för hög, säger en tidigare anställd.

UTDRAGEN KRIS. Luleå kommun kommer inte att överklaga vitet på 300.000 kronor för långvariga brister i arbetsmiljön på barn- och ungdomssektionen.
Foto: Håkan Gidlöw

UTDRAGEN KRIS. Luleå kommun kommer inte att överklaga vitet på 300.000 kronor för långvariga brister i arbetsmiljön på barn- och ungdomssektionen. Foto: Håkan Gidlöw

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2013-12-16 06:00

Socialsekreterarnas arbetsmiljö är en lång och infekterad historia.

Det var i juni 2011 som Arbetsmiljöverket krävde att Luleå kommun skulle undersöka stressrelaterad ohälsa och olycksfall.

Tiden gick – men problemen kvarstod.

I början av november i år beslutade förvaltningsrätten i Stockholm, på Arbetsmiljöverkets initiativ, att kommunen ska betala 300.000 kronor till staten.

– Vi väljer att inte överklaga. Det finns viktigare saker att göra lokalt än att tvista, säger Håkan Dahlqvist, socialförvaltningens personalchef.

Många avhopp

Enligt sektionschefen Anna Norén slutade 40 procent av socialsekreterarna under första halvåret 2013. Räknat i årsarbetare har sektionen 29 socialsekreterare som arbetar med myndighetsutövning. Alla tjänster är i dag tillsatta, utom en vikarie som kommer efter årsskiftet.

– Det är ett tufft arbete. Därför jobbar vi mycket med arbetsmiljön. Med nära ledarstöd, metoder, handledning och hjälp med prioriteringar, säger Anna Norén.

Förvaltningen har anlitat en beteendevetare som samtalar och gör övningar med personalen.

– Nu är vi i en lugnare och tryggare fas, säger Anna Norén.

Arbetsbelastning

Men personer med insyn som Kuriren talat med vittnar om fortsatt dålig arbetsmiljö.

– Jag skulle gärna jobba där igen men inte under förutsättningarna som är i dag, säger en person som lämnat sektionen.

Arbetsbelastningen är för hög sett till typen av ärenden, menar hon. Avgörande beslut om barns och ungas liv och hälsa kan inte fattas under stress.

– Det är påfrestande även om man skulle hinna med sitt jobb. Det är svåra möten med människor i kris. Blir det dessutom ytterligare påfrestningar så går man sönder.

Central förhandling

Det pågår en central förhandling mellan kommunen och Akademikerförbundet SSR, angående ett lokalt kollektivavtal skulle få fart på arbetsmiljöarbetet. Avtalet löpte ut i augusti.

– Sakfrågan är att de vill förlänga detta kollektivavtal ett år, vi som arbetsgivarpart vill inte göra det. Avtalet reglerar det vi som arbetsgivare redan är skyldiga att göra enligt lag, säger Håkan Dahlqvist.

Den fackliga motparten vill inte kommentera förhandlingen medan den pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om