Fortsatt S-nej till höjd flitpeng

Debatten om flitpengen blossar åter upp.
Oppositionen är besviken över att inget hänt sedan sist och Karl Petersen lovar ett nytt avslag.

Luleå2013-03-12 06:00

Flitpengen upprör och nu är debatten åter igång. Det medborgarförslag som drev en kil mellan Socialdemokraterna och oppositionen i november är nu tillbaka efter en återremiss till socialnämnden.

Socialdemokraterna har inte ändrat inställning och därmed pekar allt på att det blir nej på nytt.

Konsekvent nej
- Vi säger konsekvent nej, det är inget bra förslag. Bara för att alla andra har en annan åsikt betyder inte det att vi ska vika ned oss, säger kommunalrådet Karl Petersen.

Detta när återremissen togs upp i arbets- och personalutskottet på måndagen.

Socialdemokraternas inställning är att en höjning slår orättvist och är en onödig utgift då Luleå kommun redan har en av de mer generösa timersättningarna i landet.

Oppositionen menar att de funktionsnedsatta är värda en rejäl lönehöjning och hade annars hoppats på nya förslag på hur de psykiskt funktionsnedsatta ska ersättas.

Slag i ansiktet
- Vi hade hopp om något mer rättvist, detta är ett slag i ansiktet, säger Anette Asplund (KD).

- I dag täcker inte ersättningen ens resorna till och från jobbet, det ska inte kosta pengar att arbeta, säger Anders Josefsson (M).

Socialförvaltningen utreder frågan om ersättningssystemet för de funktionsnedsatta och utlovar ett förslag i höst.

- Det hade varit bra om återremissen inväntat den utredningen, säger Carola Lidén (C).

Förslaget når kommunfullmäktige i april.

- Vi får ta samma debatt där igen, säger Petersen.

Bakgrund och fakta

I november delade frågan om den så kallade flitpengen Luleås politiker i två läger - ett läger för en höjning av timersättningen till de psykiskt funktionsnedsatta i kommunal sysselsättning, och ett läger emot.

Hela oppositionen från Rättvisepartiet socialisterna till Moderaterna ville höja timpengen från 8 till 24 kronor per timme. Socialdemokraterna ensamma sade nej men vann striden i kraft av egen majoritet.

De funktionsnedsatta har sin försörjning via aktivitetsstöd eller sjukpension. Pengarna betalas ut oavsett de deltar i arbetet eller inte, timpengen ses som en uppmuntran.

Oppositionen tog till en minoritetsåterremiss för att utreda om flitpengen kan betalas ut i annan form, till exempel som reseersättning.

Det pågår en utredning på socialförvaltningen om ersättningen till de sysselsatta. I dag finns 370 personer sysselsatta inom verksamheten - arbetstiden varierar från 2 till 40 timmar per vecka.

Kostnaden är 54 miljoner kronor per år, flitpengen står för 1,6 miljoner av den summan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!