Under flera års tid har det riktats klagomål över hur det fungerar/inte fungerar.
– Det har varit vårt största problem i många år, säger Ahlqvist och pekar på att medlemmarna upplever att de har noll eller litet inflytande då önskemål om arbetstidernas förläggning i slutändan avgörs av det som Kommunal beskriver som "ineffektiva centrala schemastödet".
Kort beskrivet har de flesta grupperna scheman som sträcker sig över sex veckor. De anställdas önskemål om arbetspass skickas in centralt. Om hål finns i förslaget görs de justeringar som behövs av schemagruppen.
– Risken är stor att schemagruppen ändrat de önskemål som kommit in.
Det kan exempelvis drabba dem som betalar för träning en viss tid och dag, men likväl någon som bokat in sin 50-årsfest.
– De kan tvingas ställa in om de inte tagit semester, säger han om hur uppkomna hål kan påverka tillvaron för de anställda. Och som resulterar i missnöje och växande sjuktal.
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön, varför Kommunal än en gång kräver att den enskildes rätt till inflytande över sina arbetstider måste stärkas.
I december höll Kommunal ett möte där problemen åter dryftades. Resultatet därefter blev att arbetsgivaren satte ihop en arbetsgrupp för att belysa problemen och vad som kan göras för att lösa dessa.
Men i slutändan var det ledningsgruppen som beslutade vilka förslag som skulle testas. Och Kommunals förslag fick kalla handen.
– Vi vill att schemaläggningen ska ut på arbetsplatserna, säger han och tillägger att det i praktiken skulle innebära att någon i gruppen sköter administrationen och kontakten med kollegorna.
I jobbet ingår redan vissa administrativa uppgifter. I dessa kommunala åtstramningstider finns dock inte detta utrymme för sådant, enligt Ahlqvist.
– Arbetsgivarna vill inte betala för det. Men det är nödvändigt, enligt oss, säger han och tillägger att man från kommunens sida helt tycks sakna tilltro till de anställdas förmåga.
Sektionsordföranden menar också att bevisen är många för att det inte fungerar när medlemmarna inte får vara med att påverka något så centralt som arbetstiden. Något som resulterat i att anställda valt att flytta dit där de får vara med och påverka..
– Det finns inte heller några att nyanställa för att fylla hålen. Kommunen behöver anställda som orkar, man måste ta hand om sin personal.