Fortsatt gubbvälde
Gubbvälde. Något annat ord kan egentligen inte användas när man studerar den absoluta makttoppen i Norrbottens kommuner. I 13 av länets 14 kommuner har män lyckats lägga beslag på posten som kommunstyrelsens ordförande. Jokkmokks Anna Hövenmark är undantaget som bekräftar regeln. - Man ser inte kvinnor som potentiella toppledare, säger Lena Abrahamsson, professor vid Luleå tekniska universitet.
Nog hände det saker i många kommuntoppar, bland annat var det många 40-talister som byttes ut, men än är vi långt ifrån en situation som ens närmar sig jämn könsfördelning, i alla fall på ordförandeposterna. I landstinget är det lika illa - som bekant heter landstingsstyrelsens ordförande Kent Ögren och han är inte kvinna.
- Politik har länge varit ett område för män. Män ska styra världen, helt enkelt, säger Lena Abrahamsson, professor vid institutionen för arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet med inriktning på jämställdhets- och organisationsfrågor.
Reserverade för män
Trots den sneda könsfördelningen i den absoluta toppen av länets kommunala ledning menar hon att det trots allt hänt ganska mycket i politiken på senare år, framför allt om man jämför med utvecklingen i näringslivet.
- Politiken öppnar upp för kvinnor. Här finns ett arv av demokrati och rättvisa och det betyder att det har gått ganska fort att göra förändringar. I politiken kan man bestämma att det ska finnas representation från båda könen.
De allra högst posterna inom politiken är emellertid fortfarande reserverade för män.
- I USA frågar man sig om man är redo för en kvinnlig president och i Älvsbyn om man är redo för ett kvinnligt kommunalråd. Det är svårt att få en ändring till stånd och när det gäller de högsta positionerna är det ännu svårare.
Optimist och pessimist
Lena Abrahamsson är både optimist och pessimist när det det gäller framtiden på jämställdhetens område. Hon är till exempel jätteglad för att andelen kvinnliga chefer inom det offentliga har stigit.
- I dag är det i princip 50/50 kvinnor och män och det är en revolution, säger hon.
En förändring inom politiken borde också vara på gång, tycker hon.
- Jag hoppas att man framöver kan se på den verkliga kompetensen och släpper de manliga kraven.
Däremot tror hon inte att jämställdheten är en generationsfråga. Det hjälper alltså inte att 40-talisterna är på väg att fasas ut.
- Många tror att det är en generationsfråga men i själva verket handlar det om attityder. De syns snabbast hos de unga men när de växer upp och får barn glider de in i samma spår som sina föräldrar.
Det är fyra och ett halvt år till nästa kommunalval. Då jäklar ska gubbarna bort. Eller ..?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!