I onsdags om gick sjukvården i regionen ut och vädjade till registrerade givare att lämna blod, förutsatt att de är friska och krya.
– Många har sett det men behovet är fortfarande stort, säger enhetschefen på blodgivningen som konstaterar att en del givare har varit in och att en del nya anmält sig.
Norrbotten har under en längre period legat på låga blodnivåer. Att man framför allt vände sig till redan kända blodgivare beror på att det tar sex veckor att gå igenom den screening som nya måste genomgå. Sipola förklarar att åtgången varit stor senaste tiden.
– Det är inget vi kan påverka utan patienternas behov styr och därför försöker vi ha en nivå på vår blodbank.
Inför semestrarna är välfylld blodbanken ett måste. Det är därför sjukvården brukar uppmana givare att lämna sitt bidrag före eventuell semesterresa.
– Beroende på vart i världen man planerar att åka till kan det bli så att man inte får lämna blod på några månader.
A+ och 0+ är de blodgrupper som används mest. Luleå och Boden är de stora "tapporterna" i länet. Det kan man också göra det på drop-in-tid.
– I Boden är det öppet måndagar. I övriga länet kan man ge vid begränsade tillfällen, säger Gunilla Sipola som tillägger att blod skickas från Sunderbyn till de övriga sjukhusen i länet.
Vad händer om ni inte lyckas få bukt på blodbristen?– Då måste vi köpa blod, men tillgången kan vara begränsad. Vid akuta situationer försöker blodcentralerna i Sverige hjälpa varandra.
Det vanliga är att blodgivare får kallelse eller sms. Men det händer att givare, exempelvis med ovanlig blodgrupp, rings in för att lämna blod vid akuta tillfällen.
– Vi jobbar för fullt med att ha ett bra blodlager inför sommaren, säger enhetschefen som hoppas att än fler givare bidrar.